2012-04-15

Bokmässans sista dag gick i dövhistoriens tecken

FOTO: TOMAS LAGERGREN

Bokmässan avslutad.

Vad har författare som Lolo Danielsson, Lennart Tjärnström, Nana Fischer och översättaren Hauke Hagedorn gemensamt? Alla de tittar bakåt i tiden och gräver upp och tittar på vad döva gjorde och hur de levde då. Dövhistoria dominerade programmet på bokmässans sista dag.

Hauke Hagedorn föreläste om hur det var att vara döv i Hitlerjugend under 30- och 40-talet. En bok han översatt är Lothar Scharfs “Döv i tredje riket”. Under hans föreläsning berättade han hur pressfriheten blev inskränkt även för döva. Dövtidningarna lades ned en efter en och bara en tidning fick vara kvar och den blev ett propagandablad. Och om hur svikna de döva kände sig när de tvångsteriliserades i den falskt romantiserade tillvaron. De måste ha känt sig enormt lurade när sanningen började uppdagas.
– Så var det på den tiden, konstaterar Hauke Hagedorn som berättade att en tredjedel av de 70 000 döva i Hitlertyskland blev tvångsteriliserade. De fick upprättelse först år 2000 och fick skadestånd utbetalda.
– Men ersättningen var låg, säger han.
Hauke Hagedorn talade också för Nana Fischers bok, “Papi och jag” som också handlar om hennes uppväxt under Hitleråren. Den numera åldrande Nana Fischer kunde inte vara på plats.
Även Lolo Danielsson, som tillsammans skrev “Ankomst Manilla” med sin gamla lärare Rut Madebrink höll ett föredrag om hur de såg på den tidens skola där de både var aktiva i, hon som elev och Rut som lärare. En utmaning, menade hon och berättade om hur de jobbade tillsammans, de skrev var för sig och läste varandras texter och diskuterade fram till 2009 då boken kom ut lagom till Manillaskolans 200-årsjubileum.

Lennart Tjärnström berättade om sin bok “Fyra livsöden från 1900-talets dövsverige”, som är hans första bok. Han har fått blodad tand för författarlivet.
– Det har varit roligt att skriva. Jag funderar på att skriva om mitt liv, om hur jag växte upp i Domsjö och sen blev döv vid 11 års ålder i hjärnhinneinflammation. Jag har undrat många gånger om livet hade blivit bättre om jag inte blivit döv. Hade jag stannat i trakterna kring Örnskildsvik? Hade livet blivit bättre, frågar sig Lennart Tjärnström.
Dövhistoria i all ära, men Ingela Holmström, som skrivit boken “Våga leva”, som är en fiktiv historia om en döv 17-årig tjej som går på Riksgymnasiet för döva i Örebro som råkar illa ut en kväll, efterfrågade fler fiktiva historier av/om döva på bokmässan.
– Det görs för lite sådana böcker idag, menar hon.

{module Vad för böcker kring döva vill du läsa?|none}

 

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2012-04-15