2014-05-08
Minst fem döva kandidater i årets EU-val
Vi har namnen.
När vi går till EU-val den 25 maj väljer vi de politiker som ska representera oss de kommande fem åren. Totalt 400 miljoner väljare ska rösta fram 751 ledamöter som ska sitta i EU-parlamentet. För Sveriges del handlar det om 20 mandat i parlamentet. I år finns minst fem döva (ingen från Sverige) på vallistorna, däribland den nuvarande enda döva EU-parlamentarikern sedan 2009, Adam Kosa från Ungern. Hur styrs EU och hur påverkar det oss i Sverige? Och vad vill de döva som kandiderar göra för oss EU-medborgare? Svar på dessa frågor finnes i vår lilla EU-special nedan. Trevlig läsning!
Här är de döva som kandiderar i årets EU-val:
Adam Kosa,
Ungern
Blev den förste döve att väljas in i EU-parlamentet vid förra valet 2009. Då firade hans parti, det nationalkonservativa partiet Fidesz, stora framgångar i valet. Partiet sitter också för närvarande i regeringsställning i hemlandet. Har plats nr 11 i partiets vallista. Under den senaste mandatperioden kom 14 stycken från Fidesz med. Går det lika bra denna gång kommer han bli omvald.
Adam Kosa: ”Jag känner mig inte färdig med uppdraget”
Christine Linnartz,
Tyskland
Miljöpartist från Wuppertal i Tyskland. Står som nummer 15 i Die Grünens vallista. Hon hoppas på framgång för hennes parti denna gång – för vid förra valet fick partiet in 14 mandat, så hon hänger på håret. Om de går framåt denna gång har hon chansen att bli invald.
Christine Linnartz: ”Vi behöver också döva politiker på vänster- och mitten-kanten”
Katarzyna Galasiewicz,
Polen
Hon representerar det nybildade socialliberala partiet, Twoj Ruch (Din rörelse), och har plats 8 i ett av de sexton polska distrikten.
Yannis Yallouros,
Grekland
Han är representant för Elia (Olivträdet), ett nybildat parti som står till vänster om mitten. Någon placering har han inte, utan Grekland har för första gången i år ett annat valsystem: den som har flest röster kommer in. Dock maximalt fyra ledamöter per parti. Har för övrigt varit vice ordförande i EUD.
Helga Stevens,
Belgien/Flamländerna
Hon sitter nu i den flamländska senaten, och har nummer 2 på EU-vallistan för partiet Ny-flamländsk alliansen (N-VA). Under den nuvarande mandatperioden har partiet en plats i EU-parlamentet.
Vill du veta mera om hur EU fungerar och vilken politiker från vilket parti du ska rösta på? Klicka nedan:
Så funkar EU
Dela artikeln via e-post.