2016-12-23

Mini-Netflix för döva

||

Den svenska streamingtjänsten mondaze.tv lanseras på juldagen. Tanken med den är att erbjuda ett slags mini-Netflix för den döva publiken.

Hallå där, Erik Akervall. Vad är tanken bakom mondaze.tv?
– Tanken är att lösa ett infrastrukturellt problem där det inte finns någon internationell plattform för döva självständiga filmmakare att sälja sitt arbete. Istället äger alla tv-bolag rättigheterna och jag vill erbjuda filmmakare möjligheten att kunna behålla rättigheterna och tjäna egna pengar istället.

Vilka ligger bakom mondaze.tv?
– Jag, Erik Akervall, och till stora delar Johan Wallin och Julia Velasquez.

När ni lanserar så kommer ni att erbjuda fyra program/serier?
– Vi kommer till en början att erbjuda 4 program varav 2 dokumentärer och 2 serier. Det kommer flera program allt eftersom, både kort- och långfilmer, bland annat.

Hur mycket kommer det att kosta att abonnera på mondaze.tv?
– Vi kommer inte att ha något prenumerationssystem förrän materialet är stort nog för att berättiga det. Däremot kommer vi att erbjuda två olika lösningar i form av individuella programköp och paketpris för hela innehållet. Vår målsättning är alltid att vara billiga.

På vilka språk kommer filmerna att vara textade?
– Det textas alltid på engelska och framöver hoppas vi kunna erbjuda andra språk också såsom spanska, mandarin och kanske nordiska språk.

Något du skulle vilja tillägga?
– Vi kallar detta ibland för “mini-Netflix” för den döva publiken eftersom vi verkar vara först med något som borde vara självklart. Vi hoppas och tror att detta kan växa till något slags community där publiken har möjlighet att påverka innehållet och känna en personlig kontakt med. Allt vårt material hittills är på teckenspråk, med ljud och musik samt undertext för att erbjuda alternativ till olika målgrupper. Vi välkomnar program med olika länders teckenspråk också, så länge det kan textas. Vi hoppas att detta kan inspirera unga döva filmmakare att producera egna saker och få en viktig bransch att blomstra. Döva berättar de bästa historierna om döva.

(I sociala medier har mondaze.tv också kallats för “Deaflix”.)

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-05-03

Publicerad: 2016-12-23