2011-08-30
Mindy synar USA i sömmarna
En kvinna bänkade sig framför den amerikanska sitcom-serien, ”Mork & Mindy”, som började sändas i slutet av 1970-talet. 1981 fick hon en dotter som blev döpt till Mindy.
30 år senare har Mindy Drapsa gjort en serie om USA för SVT Teckenspråk. I programmet tar hon och två kollegor reda på om nationen i väster är ”möjligheternas land” även för döva.
Jaha, nu är allt som vanligt igen. Så tänker Mindy Drapsa nu när hon åter är i lilla Sverige efter fyra veckors vistelse i jättelika USA. Fortfarande är hon proppfull med intryck och minnen efter sitt första Amerika-besök. Hon har alltid haft en stor kärlek till landet-som-alla-har-en-åsikt-om. När Mindy var mindre, var svenska TV-program sällan textade. Istället tittade hon ofta på amerikanska filmer och serier med text.
Det, och att hon har en iransk mamma och en polsk pappa, gjorde att USA tilltalade henne mer än Sverige. Hon kände inte heller att hon hade en stark svensk identitet.
Hur är hennes bild av Förenta Staterna efter hemkomst? Ja, sämre blev den inte.
– Förväntningarna slog in. Det var som jag trodde. Allt var stort, men inte så överdrivet stort. Sedan blev jag också lite överraskad, säger Mindy Drapsa. ”Jag är bäst”-attityden stämde inte. Så många feta människor fanns det inte. De personer Mindy träffade var öppna och hjälpsamma. På restauranger var personalen serviceorienterad. Maten var inte äcklig i USA som vissa påstod i Sverige.
– På en månad åt jag 15 hamburgare, och alla var goda! säger Mindy som undrar om hon kan äta de svenska burgarna, som enligt henne inte alls är lika bra. Hon har dock hört att skolmaten i USA inte är någon höjdare. En sak ger hon tummen ner för: det amerikanska kaffet.
– Det smakar nästan bara vatten.
Fjärde säsongen i höst
I höst sänds den fjärde säsongen av Byss, ett ungdomsprogram från SVT Teckenspråk. Mindy är producent för det. Tillsammans med programledaren Gabriella Della Morte Pålstam och fotografen Tommy Eriksson har hon rest i USA. Första anhalten var San Francisco. Sedan gjorde de en bilresa, eller roadtrip som det heter på engelska, till Los Angeles, på en väg kantad av dramatiska berg och stränder.
Och sedan vidare till bland annat Las Vegas, Grand Canyon och Texas. Mindy kan omöjligt säga vad som var bäst.
– Problemet var att varje gång vi besökte en ny plats var den ännu bättre än det förra stället! säger Mindy.
USA bättre för döva?
”Byss goes to USA” tar reda på om USA är ”möjligheternas land” även för döva. Det finns ju döva chefer, jurister, professorer och skådespelare där. Mindy Drapsa vill inte berätta vad programmet har kommit fram till mer än att publiken nog kan ana svaret. Hon, Gabriella och Tommy har träffat över 30 personer, till exempel den döve brottaren Matt Hamill, den svenskamerikanske legenden Yerker Andersson, och konstnären Chuck Baird, som förklarar vad dövkonst – så kallad devism – är.
En av intervjuerna är Mindy Drapsa särskilt stolt över. – Så roligt att ha rott hem ett ”scoop”! säger Mindy.I Las Vegas träffade hennes team nämligen en dam vid namn Herta. Hon överlevde förintelsen under andra världskriget, gick på Manillaskolan några år och flyttade sedan till USA för att återförenas med sin syster som även hon klarade sig med livet i behåll.
”Byss” bjuder på ett dragplåster. Alla intervjupersoner får peka ut var Sverige ligger på en Europa-karta. Namnen på länderna syns inte utan bara konturerna. Som bekant tror många att Sverige ligger i Schweiz. En annan godbit är att Gabriellas gamla programledarkollega, Erdem, berättar om sitt liv som student på världens enda teckenspråkiga universitet, Gallaudet i Washington D.C.
Trist utan körkort
Även om Mindy tycker att resan knappast kunnat bli bättre, beklagar hon dock att hon inte hade möjlighet att ratta bilen i USA. Hon är nämligen synskadad och får därmed inte ta körkort.
– Det var lite tufft för mig att jag inte kunde avlasta Gabriella och Tommy, som agerade förare. När de var trötta, tänkte jag att jag ju lika gärna kunde ta över, speciellt när vi var på en jättelång rak sträcka i Texas.
Annars är hon inte ledsen över att hon har ushers syndrom, en ärftlig sjukdom som ger hörselnedsättning eller dövhet och synskada. Hon har fått den från sin mamma. Det hon inte kan se är ”dödsvinkeln”. Annars har hon ett brett synfält. Det kan dock krympa med tiden. Hittills har synförsämringen skett långsamt. Mindy vet inte hur hennes syn är om ett antal år.
– Jag har lärt mig att acceptera och leva med det.
Verka men inte synas
Mindy är bland annat känd för att tillsammans med Filip Burman ha producerat komediserien på teckenspråk, Anders.se. Redan i högstadiet gjorde hon en skräckfilm i tre delar. Den hette, något barnsligt, ”Skräckis”. Hon gillade också att ordna lekar och frågesporter. Men att stå på scenen tycker hon inte om. Hon är hellre bakom kulisserna.
– Jag sitter hellre, tittar, njuter och tänker ”Det här har jag skapat”, säger Mindy.
Blott 29 år gammal är hon redan TV-producent. Hon känner sig hedrad som fick förtroendet av cheferna på SVT Teckenspråk att producera en serie om USA. Inte bara det, hon får också göra en annan serie på bästa sändningstid som sänds nästa år. Vad den handlar om, är ännu en hemlighet.
– Jag drömmer om att en dag bilda ett produktionsbolag där jag fritt får göra vad jag vill, till exempel dramaserier, säger Mindy som också kan tänka sig att regissera en teaterpjäs.
FAKTA MINDY DRAPSA
Namn: Mindy Drapsa
Ålder: 29
Familj: lillebror Mark och föräldrar
Bor: Kista utanför Stockholm
Gör: TV-producent vid SVT Teckenspråk
Tittar helst på TV: high school-serier som ”Gossip Girl” och ”90210 – The Next Generation”
Läser helst: chicklit-litteratur
Favorittecken: ängel, för att det är vackert.
Vad skulle hon tänka när hon träffade sig själv på en fest: hon är reserverad.
Dela artikeln via e-post.