2024-01-26

Mikael Sundberg lanserar bok om fotografering

Mikael Sundberg är bokaktuell. FOTO: Melody Sundberg

Den döva Örebro-fotografen Mikael Sundberg blev i januari bokaktuell med boken “Behind the Lens: The Art & Inspiration of a Photographer”, som handlar om honom som döv fotograf och hans erfarenheter kring det. Boken är skriven på engelska för en internationell publik. DT har ställt frågor till Mikael Sundberg.

Du släpper en bok. Vad handlar den om?
– Boken handlar om mig som döv fotograf, mina erfarenheter bakom linsen, mitt tankesätt när jag fotograferar, och jag delar även med mig av fototips på köpet. Den är tänkt att tilltala alla målgrupper, även de som inte fotograferar. Uppbyggnaden är kort och koncis, med en sida för en bild och nästa sida för text.

Omslaget till boken.

Den är endast på engelska, hur kommer det sig?
– Boken säljs som e-bok, och då engelska är ett av de största språken blir det enkelt att översätta boken till andra språk med en e-bokläsare eller surfplatta som en iPad. Genom att skriva på engelska når jag en bredare publik. Jag kommer även att sälja den i vanliga bokformat. Boken lyckades vid olika tillfällen komma på första plats i underkategorierna Nature and Wildlife Photography, Professional Photography och Photo Essays inom kategorin Hot New Releases hos Amazon.

Vad är roligast att fotografera?
– Med tiden förändras det som är roligast att fotografera. Jag har haft olika perioder, bland annat inom sportfotografering, gatufotografering utomlands, men nu är jag återigen inne på naturfotografering. Det är underbart att studera naturen, möta vilda djur och få frisk luft samtidigt. Det är något jag värdesätter högt nu.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2024-01-26

Publicerad: 2024-01-26