2022-03-10

Mello teckenspråksgestaltas för 13:e året i rad

Översta raden fr.v.: Jade Osbeck, Jamila Ouahid och Marko Vuoriheimo. Nedersta raden, fr.v.: Juli af Klintberg, Amina Ouahid och Xuejia Zacsko.

Snart går melodifestivalfinalen av stapeln. En teckenspråksversion av sångtävlingen visas i SVT24 och på SVT PLAY klockan 20.00-22.00 den 12 mars. Även Eftersnack, som sänds direkt efter tävlingen, teckenspråkstolkas. I år medverkar följande teckenspråksartister, samtliga döva:

Amina Ouahid
Jamila Ouahid
Jade Osbeck
Marko Vuoriheimo (Signmark)
Xuejia Zacsko
Juli af Klintberg (programledare)

Signmark teckenspråksgestaltar den svenska mellon för första gången. Han är känd för att som döv rapartist ha turnerat i över 40 länder. Vidare deltog han i den finländska mellon 2009. Då kom han tvåa.

Aveproduktion med säte i Örebro har stått bakom merparten av de teckenspråksgestaltade mellosändningarna sedan starten 2010.

– Det är med stolthet vi igen producerar den teckenspråkiga delen av Mello med teckenspråksgestaltning av yppersta klass. Från att vi uppdragit hörande teckenspråkiga artister, utvecklade vi 2013 till att uppdra döva artister, och vi har fortsatt göra så sedan dess, skriver Jan Sparby från Aveproduktion i ett mejl till DT.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se


Dövas Greenroom
Det finns en Facebook-grupp som heter The deaf greenroom, Melodifestivalen 2022. Medan teckenspråksversionen av mellofinalen sänds, kan man kommentera och tycka till om olika teckenspråksgestaltade sångnummer i gruppen. Joakim Hagelin Adeby är årets moderator. Han inleder livesändningen klockan 19.45.

Uppdaterad: 2022-03-10

Publicerad: 2022-03-10