2016-05-30

Mattias Lundgren HRF:s nya ordförande

||

Hörselskadades Riksförbund (HRF) har fått en ny ordförande i Mattias Lundgren. Han efterträder Jan-Peter Strömgren som lämnar rodret efter 16 år.
  – Jag brinner för hörselskadades rättigheter. Därför vill jag göra HRF till en starkare kraft i samhället, säger han som själv är teckenspråkig.

I helgen hade HRF kongress i Linköping. Då blev Mattias Lundgren, som var valberedningens förslag, vald till ordförande på fyra år.
Han kommer närmast från tjänsten som ombudsman hos HRF där han i åtta år har arbetat med intressepolitiska frågor, främst hörselvårds- och tillgänglighetsfrågor. Dessförrinnan var han ordförande för Unga Hörselskadade (UH), 2006-2008.
– Jag tycker att det ska bli otroligt spännande att leda HRF:s arbete för ett hörselsmart samhälle, säger Mattias Lundgren i ett pressmeddelande.
Han är barndomshörselskadad, 37 år gammal (HRF:s yngsta ordförande) och bosatt i Västerhaninge med sin familj. Till skillnad från Jan-Peter Strömgren är han teckenspråkig. Han har gått riksgymnasiet för hörselskadade i Örebro. Företrädaren Jan-Peter har dock varit en förespråkare för teckenspråket. Under hans tid har HRF och SDR närmat sig varandra allt mer och drivit gemensamma frågor, till exempel tolktjänst och utbildning.

Mattias Lundgren är övertygad om att ett samhälle där hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet och känna sig trygga och starka inte bara är bra för dem utan också för alla.
Temat är HRF:s kongress är “Stark. Synlig. Hörselsmart”. Mattias Lundgren säger att det kommer att vara en röd tråd under de kommande åren.
– Hörselskadades frågor måste komma högra upp på samhällets dagordning. I dag är det alltför många hörselskadade som inte kan leva sina liv fullt ut, på grund av diskriminerande otillgänglighet, brist på hörselvård och negativa attityder. Så får det inte vara, säger han.

På kongressen valdes även en ny förbundsstyrelse som består av:

Jonas Sahlberg, förbundskassör, Sollentuna
Carina Albertsson, Skellefteå
Eva Blomquist, Jönköping
Lena Thorén, Uppsala
Sune Wadenheim, Malmö
Agneta Österman, Möja
Susanna Ahlström, Linköping
Jan Fryklund, Åled
Susanne Gärtner, Örnsköldsvik
Eivor Johansson, Göteborg

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

 

Uppdaterad: 2021-06-29

Publicerad: 2016-05-30