2021-04-06

Marie har fått medalj från Kungl. Patriotiska Sällskapet

Marie Lindbäck bär ett guldarmband som hon fått från sällskapet.

Marie Lindbäck från Stockholm har fått en medalj från Kungl. Patriotiska Sällskapet. Anledningen är att hon har arbetat ideellt som simlärare i över 40 år. “Det känns jätteroligt och stort”, säger hon.

Det är få förunnat att få en medalj från Kungl. Patriotiska Sällskapet. Marie Lindbäck har verkat som simlärare för döva, hörselskadade och enstaka hörande i Stockholm, Örebro och Kristianstad (simläger för döva barn och ungdomar från hela Sverige) i över 40 år.

Bakgrunden är att hon skickade en ansökan till sällskapet i höstas och innan hon gjorde det frågade hon Svenska Dövidrottsförbundet och andra organisationer om hon kunde få stöd av dem. Alla sade ja.

Beskedet från sällskapet kom i december förra året. Hon, en av de sju utvalda medaljörerna, mottog förra veckan medaljen inom kategorin ”För betydande gärning”, och även ett diplom och två böcker. Medaljen är i form av ett guldarmband vars utseende har varit detsamma sedan 1700-talet.

– Det känns jätteroligt och stort att få medaljen, säger hon som nu är pensionär efter att senast ha jobbat som allt-i-allo på fackförbundet Seko.

När hon fick medaljen, kom hon att tänka på sitt första diplom och simmärke som hon fick, tio år gammal.

– Jag fick simma 200 meter i havet i Bottenviken, närmare bestämt i Påläng (en by utanför Kalix), inte i en simbassäng! Där var det alltid blåsigt. ”Man ska ändå lära sig att simma då”, sade min gamle simlärare Margareta Isaksson.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-04-08

Publicerad: 2021-04-06