2014-12-04

Malin Lindén fick årets P Schönström-stipendium

||

Studerar till studie- och yrkesvägledare.

Grattis! Hur känns det att du är årets P Schönström-stipendiat?
  – Wow, det var oväntat men känns verkligen roligt! Jag blev ordlös när jag fick reda på det.

Vad fick dig att välja att studera till studie- och yrkesvägledare (SYV) vid Stockholms universitet? 
–  Jag visste att jag ville arbeta med människor och vägleda dem. Det finns ju många yrken att välja på. Jag hade funderat på kuratoryrket i början men insåg att det var ett tungt område trots att jag hade intresse för det. När en i min släkt föreslog SYV, började jag då utforska och jämföra det med kuratoryrket (då jag tittade på socionomprogrammet, etc). SYV-utbildningen avgränsar sig till studie- och yrkesval och riktar sig mycket mot samtalsmetodik, olika vägledningsmodeller och -teorier. Att uppmuntra och motivera individer i alla åldrar inför valet av utbildning eller yrke och att nå sina mål ligger i mitt största intresse. Då sökte jag dit. Nu har snart tre terminer gått. Jag trivs enormt bra! Sedan är det ju väldigt få vägledare som är döva. Jag som har “dövblindskompetens” (dvs jag har Usher syndrom) känner att jag faktiskt har något att bidra till samhället.

Vad ska du göra med stipendiepengarna?
– En liten del ska definitivt gå till Australienresan nästa år. En annan del lär gå till köp av litteratur eller liknande som skulle vara till nytta för mitt framtida arbete inom vägledning. Resten får “ligga på hyllan” tills vidare.


Stiftelsen P Schönström delar årligen ut ett stipendium till en döv studerande. Syftet är att via media visa för allmänheten att det finns duktiga döva studenter, och att akademisk utbildning är en möjlighet för döva.

De fem senaste stipendiaterna:

2009 Gabriella Della Morte Pålstam
2010 Camilla Lindahl
2011 Hanna Cederström
2012 Jenny Nilsson
2013 Isabella Hagnell

På stiftelsens hemsida kan du se hela listan på stipendiater.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-12-04