2015-03-30

Linnéa har gjort utomlandspraktik i Israel

||

Har jobbat på en restaurang.

Linnéa Nyman är en 20-årig gymnasieelev från Vänersborg. Hon läser sista året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Virginskaskolan i Örebro och tar studenten i sommar. I fyra veckor har hon varit i Tel Aviv, Israel, och gjort en praktik under tre veckor. Där bor även hennes pojkvän, så det blev två flugor i en smäll.

Linnéa Nyman är klädd i en tunn vit t-shirt och sitter på balkongen när intervjun görs. Det är för varmt att sitta inomhus när termometern visar mellan 20 och 30 grader. Hon har en israelsk pojkvän som bor i Tel Aviv och det är en av anledningarna till varför hon gör sin utomlandspraktik där. Att vara nära honom och samtidigt göra en praktik.
– Jag träffade min pojkvän förra vintern när jag var på besök i Israel. Då såg jag en restaurang som jag blev mycket förtjust i och det är denna restaurang jag gör min praktik hos just nu, säger Linnéa.

Restaurangen i Tel Aviv heter Nalaagat och den ligger i Jaffo, i en gammal del av Tel Aviv och restaurangen har havsutsikt. Den är extra speciell eftersom de som jobbar på restaurangen är döva och dövblinda.
– Dövblinda lagar och serverar maten och gästerna är ofta hörande, berättar Linnéa.
Hon berättar att de som serverar har menyer på hebreiskt alfabetet, så gästerna får försöka lära sig det och kommunicera med servitörerna. Restaurangen drivs av döva och den finansieras genom sponsorer.
Det var svårt att få praktik utan kontakter. Som tur är hade Linnéas pojkvän kontakter. Därför fick hon göra sin praktik där. Då fick hon jobba som bartender, servitris och festfixare. Restaurangen har en lokal där som till exempel används för bröllop, evenemang, fester eller högtider som bar mitzvar* och bat mitzvar*.

Hon tycker att dövas utbildning i Sverige är bättre än i Israel men det är betydligt lättare att man som döv får jobb i Israel. Hörande israeler är mer öppensinnade och mycket positiva och är inte rädda att försöka kommunicera med döva. Hon berättar att många döva israeler lyckats göra karriär.
– I Israel är det otroligt viktigt med kontakter. Jag uppskattar att 90 % av alla döva som får jobb i Israel får det genom kontakter, säger Linnéa.

Linnéa är mycket glad att hon fått möjligheten att göra praktik i Israel för hon upplever sig själv som en nyfiken person som tycker att det är spännande att se och lära sig nya saker. Hon önskar att hon haft en längre praktik.
– Praktiken var alldeles för kort, jag ville verkligen stanna och få fördjupa mig i språket och lära mig kulturen. När jag avslutade praktiken kändes det som att jag bara slutade mitt i, säger Linnéa.

Linnéa tycker mycket om Israel och tycker att alla borde åka dit. Hon tycker det är synd att många fått fel bild av Israel. Man borde se landet med egna ögon, tycker hon.
– Om du får minsta lilla chans att göra en utlandspraktik, gör det! säger Linnéa.

Bar mitzvar*: En judisk högtid när en judisk pojke når sin religiösa myndighetsålder vid 13-årsålder. 
Bat mitzvar*: Flickornas motsvarighet av bar mitzvar som sker när flickorna är i 12-årsåldern för de generellt sett mognar tidigare än pojkarna.

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-03-30