2021-09-27

Lena blev lurad på pengar av teckenspråkig romansbedragare

DT:s Niclas Martinsson ger här en teckenspråksversion av artikeln.

Lena*, 53 år, föll för en ”känd profil”. De skrev kärleksfulla meddelanden till varandra på internet och videochattade på teckenspråk. Lena lade ut totalt 44 000 kronor. Inte ett enda öre har hon fått tillbaka.
   – Jag är rent av förbannad! säger hon som vill varna andra för romansbedrägeri.

Allt började på Instagram. Där hade en känd profil ett konto som Lena (fingerat namn) med stort intresse följde. En dag blev hon kontaktad av ”profilen” på Google Hangouts. Han inledde med att presentera sig själv och frågade om Lena hette NN på Instagram.

*Lena är ett fingerat namn

– Jag frågade flera gånger ”Är det verkligen du?”. Han försäkrade att det var han, berättar Lena.

De började chatta och inledde kort därpå en kärleksrelation. Även om Lena innerst inne kände att något inte stämde, och att det var för bra för att vara sant, blev hon förälskad i honom.

– Han var väldigt skicklig på att manipulera mig.

”Profilen” ville besöka henne i Sverige. Han bad om pengar till flygbiljetten och covid 19-testet. Lena ifrågasatte varför han behövde pengar med tanke på att han var känd och därmed borde ha råd att betala själv. Han gav en förklaring som Lena tyckte var trovärdig.

Hon betalade 18 000 kronor. Han meddelade sedan att han fick förhinder eftersom flyget blev inställt och han inte kunde göra något coronatest. Lena föreslog att han kunde resa till Sverige senare när pandemiläget hade blivit bättre. Han svarade att han så gärna ville träffa henne snart och därför ville åka så snart som möjligt. Ombokningen skulle kosta en betydande summa pengar, vilket Lena bestämt sa nej till att bekosta.

De fortsatte att prata och skicka kärleksfulla meddelanden till varandra. Vid ett annat tillfälle tog ”profilen” upp att han behövde pengar till att köpa en viss utrustning. Lena erbjöd sig att låna ut pengar då hon gärna ville att han skulle kunna fullfölja sitt arbete.

Totalt lade Lena ut 44 000 kronor.

– Han lovade att betala tillbaka, vilket han aldrig gjorde.

”Profilen” skickade bilder till henne. DT, som tagit del av dem, kan se att de är photoshoppade (manipulerade). Ett exempel är att ”profilens” ansikte är ersatt med den kända profilens urklippta ansikte. DT har även sett ”profilens” flygbiljett. Här är flygbolagets namn och bonusprogram felstavade.

Lena har också videochattat med ”profilen” på teckenspråk tre eller fyra gånger. Lena ångrar att hon aldrig spelade in videosamtalen eller tog en skärmdump.

– Det är väldigt svårt att veta om det är han på riktigt eller någon annan som utger sig för att vara han. Eller om det är en grupp som ligger bakom.

Hon har gjort polisanmälan. Dessvärre ledde det inte någonvart i brist på bevis – det var svårt att utreda eftersom bedragaren/bedragarna befann sig utomlands. Sveriges Radio rapporterade i april att endast vart tionde polisanmält romansbedrägeri ledde till åtal.

Lena känner sig både frustrerad och förbannad. Hon är arg på sig själv för att hon gick med på blåsningen. Nu är hon bestämd och vill att det hon varit med om ska bli känt för allmänheten.

– Jag vet att jag inte är den enda som blivit lurad. Och jag vill varna andra för romansbedrägeri, säger hon.

Hennes tips till andra är att aldrig ge pengar till någon man inte känner och inte har träffat i verkligheten. Var vaksam när någon okänd söker kontakt eller skickar en vänförfrågan i sociala medier. Om man har blivit utsatt för ett romansbedrägeri, ska man polisanmäla det, och ta hjälp och stöd av sin omgivning. Lena har själv fått bra stöd av Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk (NKJT).

DT har försökt att nå profilen, men utan framgång.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

NÄSTA DEL: Går det att ha deepfake (förfalskat ansikte) i videosamtal?


Har du också blivit drabbad?

Har du också blivit lurad på pengar av en teckenspråkig/döv romansbedragare? Kontakta niclas.martinsson@dovastidning.se (som har tystnadsplikt). Du kan vara anonym om det blir aktuellt med en intervju.


Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra. FOTO: SHUTTERSTOCK

Tips från polisen

Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett romansbedrägeri rekommenderar vi på polisen dig att:

– kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.

– anmäl till polisen.

– ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.

– avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.


NKJT kan också ge stöd

Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk kan också ge hjälp och stöd till döva och hörselskadade kvinnor och icke-binära som blivit utsatta för romansbedrägeri (som är ett exempel på ekonomiskt våld). Här är deras webbplats och digitala jour.

Uppdaterad: 2024-02-09

Publicerad: 2021-09-27