2023-12-05

LEDARE: Trygga möten ger en bättre kamp

Nu är vi där igen. När nummer fem av tidningen ges ut betyder det att det närmar sig jul. Julen förknippar vi med pynt och god mat, men också gemenskap och det så välkända att om man är schysst så kommer tomten och man får julklappar. Att vara schysst hör emellertid inte endast till julen. Det hör hela året till.

SDR har arbetat med en likabehandlingsplan. Den har arbetats med i stor omfattning och ska gälla hela verksamheten, från den minsta dövförening till riksnivå. Den ska gälla allt ifrån den minsta aktivitet till det största möte. Likabehandlingsplanen innebär bland annat att alla ska ha rätt att uttrycka sin åsikt. Den rätten är jag beredd att slåss för. Det ska vara möjligt att ge konstruktiv kritik, och det ska finnas respektfulla diskussioner. Det blir annars lätt åt andra hållet, att man låter bli att säga något. Antingen för att man inte orkar, vågar eller för att man tänker att den andra personen saknar kunskap. Det ger ingen utveckling. Vi har varken råd att vara arga på varandra eller inte våga säga något.

För där ute finns ett samhälle som borde ha kommit mycket längre år 2023. Än idag finns det beslutsfattare på alla nivåer som inte tar med oss i planeringen, som ställer fördomsfulla frågor och som har fördomar. Om vi kunde organisera oss ännu mer, inse att våra röster förtjänar att höras och tillåta diskussioner utan personangrepp så skulle vi kunna använda den energin utåt. Ingen ska bli exkluderad från att vara med i diskussionerna.

I övriga samhället finns ingen given likabehandlingsplan förutom de lagar och förordningar som finns. Men vi har en yttrandefrihet som vi inte ska tveka att använda. Den behöver finnas både internt och externt. Genom trygga mötesplatser kan vi bli stärkta att använda våra röster överallt där de behövs.

Vad kan du bidra med? Dövsamhället är så rikt och fyllt av så många olika människor med olika bakgrunder. Alla behövs. Kan din röst bli en julklapp till samhället?

ÅSA HENNINGSSON
Förbundsordförande SDR
asa.henningsson@sdr.org


Detta är en ledare skriven av Sveriges Dövas Riksförbunds förbundsordförande. Besök gärna sdr.org, SDR:s Facebook- och Instagram-sidor för senaste nytt.

 

Alla tidigare publicerade ledare kan hittas här.

Uppdaterad: 2024-02-13

Publicerad: 2023-12-05