2024-09-27

LEDARE: Kampen fortsätter – tillsammans

I vårt land har vi mötesfrihet och rätt att bilda föreningar. Vi har rätt att kämpa för de frågor som vi brinner för. Så vad är då en förening/ett förbund? Det är en grupp människor som samlas, ofta för ett syfte. Man vill sträva mot ett gemensamt mål eller kämpa för gemensamma frågor. Det finns något som man tillsammans tror på eller vill genomföra. Inom SDR finns lokala föreningar, distriktsföreningar och -förbund, och de alla vill förändra samhället så att döva ska bli inkluderade på olika sätt. De vill nå ut med sin hjärtefråga till politiker och makthavare.

Tyvärr är det inte alltid så självklart att bli lyssnad på eller förstådd. Det är en utmaning vi alla möter. SDR har genomfört en så kallad föreningsfika med representanter från alla våra anslutna lokala föreningar, distriktsföreningar och -förbund. Det har varit ett gyllene tillfälle för oss att få större kunskap om deras verksamheter och vilka utmaningar de har. En sak som förenar dem alla är målet om att alla ska ha rätt att teckna, något som inte är självklart ens i vårt fria land. Föreningen, distriktsföreningen eller -förbundet ger i sin tur kraft till medlemmarna att fortsätta kämpa och driva sina hjärtefrågor, genom det sociala utbytet.

De erbjuder en plats att få vara sig själv på, prata på det språk som ligger oss nära hjärtat och en förståelse för varandra som döva. Det är en plats där man inte behöver förklara sig eller be om att bli inkluderad som döv. När man kliver ut genom föreningens dörrar ska man ha fått glädje, återhämtning och styrka. Allt med vetskapen om att jag inte kämpar ensam. Vi är många, och tillsammans kan vi göra skillnad.

Ett medlemskap, en debattartikel i den lokala tidningen
eller något så litet som att teckna “tack” till personen i kassan. Tillsammans bryter vi ner barriärerna. Tack för att just du engagerar dig!

ÅSA HENNINGSSON
Förbundsordförande SDR
asa.henningsson@sdr.org


Detta är en ledare skriven av Sveriges Dövas Riksförbunds förbundsordförande. Besök gärna sdr.org, SDR:s Facebook- och Instagram-sidor för senaste nytt.

 

Alla tidigare publicerade ledare kan hittas här.

Uppdaterad: 2024-09-27

Publicerad: 2024-09-27