2024-12-05
LEDARE: Befria samhället från audism
Nu vid tidningens utgivande pågår det föreställningar runt om i landet med temat Audism genom livet. En stark och tydlig beskrivning av samhällets normer, fördomar och diskriminering mot döva av just anledningen att vi inte hör. Audismen finns i politiska beslut idag som när man beslutar att kommunikation och teckenspråk inte ingår i insatsen inom socialtjänstlagen SoL eller LSS, eller att regioner beslutar om måluppfyllelse för tolktjänsten inte ligger på 100% utan lägre. Strukturell audism är att man beslutar att utsätta döva för diskriminering, ofta utan att ens tänka sig att man gör det. För att komma till rätta med dessa orimliga normer behövs en åttonde diskrimineringsgrund – för just audism.
Audism förekommer i mångt och mycket på alla nivåer, strukturellt, institutionellt och individuellt. Det är mycket som inte är självklart idag. Rätten till utbildningen man vill gå. Att döva inkluderas på arbetsmarknaden i alla yrkeskategorier och positioner. Att man arbetar med att stärka teckenspråket status genom statliga, regionala och kommunala handlingsplaner. Representation av döva inom politiken och offentliga arenor. Detta är bara ett axplock.
För att komma till en förändring behöver vi de klassiska botemedlen som är kunskap, medvetenhet och att våga göra förändringar till det bättre. Steget till kunskap är inte långt – kunskapen finns i närheten av dig. I den närmaste dövföreningen eller föreställningen Audism genom livet, föreläsningar och kurser inom Dövstudier och Audism. Gör ett besök på ett äldreboende där det finns en döv boende som inte har teckenspråk i sin omgivning, ta del av berättelser om uteblivna tolkar vid sjukvårdsbesök, lyssna på dövas upplevelser av att nekas arbete på grund av sin hörsel. Listan kan göras lång. Men du kommer långt om du ser, lyssnar, reflekterar och vill vara med i utrotningen av audism. Välkommen!
ÅSA HENNINGSSON
Förbundsordförande SDR
asa.henningsson@sdr.org
Detta är en ledare skriven av Sveriges Dövas Riksförbunds förbundsordförande. Besök gärna sdr.org, SDR:s Facebook- och Instagram-sidor för senaste nytt.
Alla tidigare publicerade ledare kan hittas här.
Dela artikeln via e-post.