2013-09-20

Låw tillbaka i rampljuset

FOTO: TOMAS LAGERGREN

Dövas Dag i Sundsvall inleddes i dag. Lars-Åke “Låw” Wikström en av huvudpersonerna.

I år äger Dövas Dag rum i Sveriges “mittpunkt”, Sundsvall. Temat är Vi är olika men lika; inspirerat av tv-programmet Lika Olika. Arrangemanget är tre dagar långt och det inleddes i dag med en konferens där Lars-Åke “Låw” Wikström var en av föreläsarna. 

Huvuddelen för Dövas Dag-arrenemanget sker i det pampiga Stadshuset i centrala Sundsvall. Uppemot 140 deltagare satt i den guldprydda konferenssalen. SDR:s förra mångåriga ordförande Lars-Åke “Låw” Wikström gick först ut av de tre föreläsarna. Han berättade om hur det gamla Dövskolesverige såg ut och om hur teckenspråksforskningen vid Stockholms universitet växte fram och dess betydelse för vägen till riksdagens erkännande av det svenska teckenspråket. Och så gav han en lektion i hur teckenspråket är uppbyggt och hur det skiljer sig från det svenska språket. Han gav sin syn på teckenspråket i tv-rutan. Enligt honom är det inte alltid begripligt, tydligt och vårdat, vilket det borde vara.

Arrangören fick inspiration av det omtalade tv-programmet Lika Olika med komikern Özz Nûjen som programledare. Det sändes 2012. Tanken bakom temat Vi är olika men lika är enligt programansvariga Thyra Lindström att arrangören vill att både döva och hörande ska bli mer medvetna om vad det är som förenar respektive skiljer dem åt.
– Vi är lika hörande på väldigt många sätt. Vi sover, jobbar, gifter oss… Det enda som skiljer oss åt är att vi använder olika språk, sade Thyra Lindström, som tillade att deltagarna också skulle få veta att det även finns skillnader inom dövgruppen, till exempel ungdomars sätt at teckna.

Julia Kankkonen var en av de tre föreläsarna. Hon bad deltagarna bilda par och diskutera olika frågor, till exempel vad dövkultur är och vad svensk kultur är. En rad olika svar gavs. Lars Wallin från teckenspråksavdelningen vid Stockholms universitet var både moderator och föreläsare. Han sa att det faktum att landets dövföreningar inte är lika välbesökta som förr är ett tecken på att vi mår bra. När teckenspråket stod tillbaka i dövskolan, och när döva inte kunde ta del av information lika mycket som hörande, var dövföreningen dövas andra hem. Men nu är teckenspråket accepterat i samhället och döva aldrig varit så delaktiga i samhället som nu.
– Det är faktiskt något positivt, men samtidigt tråkigt för dövföreningarna, sade Lars Wallin.

I morgon är det utställning i Stadshuset. Över 50 företag och organisationer ställer ut, där Dövas Tidning är en av utställarna. Välkomna till vår monter där ni kan träffa DT:s redaktörer Tomas Lagergren och Niclas Martinsson! Läsgodis utlovas. På kvällen är det bankett. 320 personer har anmält sig till den.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2013-09-20