2024-05-02

KRÖNIKA: Vad har vi utan vår jord?

Tiden går snabbt och livet är kort. Men hur kort? Jag tänker ibland på mig och mitt barn som en dag ska bli äldre, men kommer hon få en bra framtid? Vilken värld ska mitt barn leva i framtiden? Vi alla har ett gemensamt ansvar för vår planet, men inte alla tar sitt ansvar. Jag har varit frustrerad i flera år nu på grund av människors ovilja att ändra på sina vanor för hälsans och klimatets skull.

Det började med att jag kom över några böcker om giftiga leksaker och giftigt smink, enligt dem finns det skadliga kemikalier i produkter som vi alla och barnen använder. Det tyckte jag kändes förfärligt. På den vägen blev det att jag läste på ännu mer. Jag lät inte mitt barn leka med plastleksaker, erbjöd bara ekologisk mat och köpte begagnade kläder. Jag försökte ha ett giftfritt liv, och det var snårigt och kämpigt. När jag pratade med andra om ämnet var det verkligen svårt att få dem att förstå. Jag kände att jag måste informera alla om kunskapen och hjälpa dem att förändras. Men jag upplevde att intresset inte fanns. Varför är det så? Jag tänker att om man bryr sig om sitt barn så måste man ta sitt ansvar. Det kan verka hårt, men jag tänker så och jag tycker att man ska ta reda på allt som skulle kunna rädda liv. Man måste kämpa för barnens skull.

När jag var yngre reste jag en del med flyg. Det var så fantastiskt och jag har upplevt mycket. Sedan kom det fakta och forskning om att flyget var ett av de större utsläppen som skadar vårt klimat så jag fick tänka om. I början var det inte lätt, det var ju så trevligt att resa utomlands och ha det varmt och skönt. Men jag började fundera på vad som är viktigt. Vilken jord vill jag efterlämna till mitt barn och framtida barnbarn? Ska de få ärva en jord som kanske är obeboelig eller en frodig och ren jord? Ska endast jag få njuta av min tid på jorden, göra vad jag gillar att göra och ha det riktigt trevligt?

Jag slutade resa med flyg och har istället lärt mig att uppskatta närområdet. Ack, så vackert Sverige är! Jag lärde mig att uppleva varje årstid och njuta av vädret som bjöds, att se det vackra i allt och jag får euforiska känslor av små detaljer. Den svenska naturen är så fantastisk, jag får varje gång jag kommer ut i naturen så mycket energi och glädje.

Jag är dessutom frustrerad över politiker som hindrar möjligheter att rädda klimatet. Det finns fakta som visar tydligt på att det sker försämringar i klimatet och naturen. Vi alla vid det här laget borde veta för det kan läsas om i tidningarna, ses på TV och sociala medier. Det är svårt att blunda för fakta, men ändå blundar många och fortsätter göra precis vad de vill. Det finns en annan slags livskvalitet, det behöver inte innebära att flyga, bygga sig ett helt nytt hus eller konsumera nya grejer.

Jag upplever att förr i tiden var det annan mentalitet hos föräldrarna, barnen ska få det bättre än de haft och de gjorde allt de kunde för att vi skulle få ett bättre liv. Idag tänker vi annorlunda, vi ska njuta till fullo till vilket pris som helst och barnen får betala för det sen. Vill vi inte att barnen och barnbarnen ska få en fin framtid? Kan vi förändra vår livsstil? Avstå flyg? Avstå att köpa nytt? Avstå att bygga nytt? Kan vi ta tillvara på det befintliga? Kan vi nöja oss med vad vi redan har? Vem är viktigast – jag eller mitt barn?

Jag vill inte att mitt barn ska bli besviken på mig när hon blir stor och inser att jag inte gjort någonting för att hon ska få leva ett så giftfritt och miljövänligt liv som möjligt. Jag drömmer om att hon och alla andra ska ha en fantastisk jord att bo på hela sitt liv. Att bli äldre är inget jag kan styra över men jag gör vad jag kan för att hon ska vara stolt över mig. Vad kan du bidra med till vår jord?

NOVA-LI RÖNNHOLM


Alla tidigare publicerade krönikor kan hittas här.

Uppdaterad: 2024-05-02

Publicerad: 2024-05-02