2015-09-28

Jonna Delvert byter skola

||

Hennes situation på Birgittaskolan blev ohållbar.

I vintras blev Jonna Delverts dokumentärfilm om tvåspråkigheten på Birgittaskolan i Örebro snabbt spridd via sociala medier och uppmärksammades av folk långt utanför dövsamhället. Förhoppningen på en förändring till det bättre var stor hos Jonna Delvert. Tiden efter dokumentären blev dock inte som hon tänkt sig. I dag börjar hon på en annan skola efter en lång sjukskrivning. 

Elever på Östervångsskolan i Lund hakade på och gjorde en egen dokumentärfilm. Jonna Delvert fick tillsammans med intresseorganisationerna Sveriges Dövas Riksförbund och Sveriges Dövas Ungdomsförbund träffa utbildningsminister Gustav Fridolin och diskutera saken.
Dövas Tidning gjorde en kartläggning över hur högstadieeleverna i specialskolan upplevde sin situation som visade att en fjärdedel inte förstår sina lärare.

Jonna hoppades att uppmärksamheten kring dokumentären skulle utvecklas till något positivt för henne och för hennes kamrater i specialskolan, att det skulle leda till en förändring till det bättre.

Men våren blev inte som hon tänkt. För SVT Nyhetstecken berättar Jonna att hon utsatts för kränkningar av lärarna efter att filmen spridits på Internet, och att hon har mått dåligt på grund av det. Så tillvida att hon blev sjukskriven före sommarlovet och varit det fram till i dag. Jonna och Birgittaskolan har under tiden haft flera möten och diskuterat situationen, men inte kunnat komma fram till en lösning.
Jonna och hennes mamma, Linnea Delvert, upplever att skolan inte velat gå henne till mötes. Därför byter hon skola och flyttar till Östervångsskolan i Lund för att kunna gå klart grundskolan.

Roger Holmström, rektor på Birgittaskolan, vill inte kommentera enskilda elevers fall, men säger till SVT Nyhetstecken att efter dokumentärfilmen visades har lärarna på skolan fått kompetensutveckling och utbildning i hur samspelet mellan elev och lärare ska se ut, samt genomfört en vänskapsdag med fokus på tvåspråkighet under vårterminen.

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-09-28