2023-10-02

DT möter premiäraktuella Akad Polus

På bilden från vänster: Akad Polus och Nikolai Schmidt Wisny. FOTO: Tomas Kold

Den 30 september hade Riksteatern Creas Bröderna Lejonhjärta premiär i Hallunda utanför Stockholm. Astrid Lindgrens älskade bokklassiker sätts upp tillsammans med norska Teater Manu, och turnerar runt i både Sverige och Norge. DT har fått en pratstund med Akad Polus, som gestaltar Skorpan Lejonhjärta och som i lördags genomförde sin första premiär.

Hej Akad, hur är känslan efter premiären?
– Det känns roligt att ha upplevt min första premiär. Jag var självklart lite nervös i början, det skulle ju vara en stor publik som tittade på mig men när jag väl var på scenen tänkte jag inte på det längre. Jag befann mig nästan som i en annan värld. Allt fokus var på det andra, jag kände mig ganska avslappnad och gjorde min grej utan att tänka på publiken. Särskilt mot slutet. Nu efter premiären känner jag mig lycklig, att jag genomförde det och lyckades! I made it, kan man säga! Jag har fått mersmak.

Hur var det att gestalta Skorpan Lejonhjärta?
– Den jag är privat och Skorpan är två helt olika personer, nästan motsatser till varandra. Skorpan är rädd och blyg, sådan är inte jag. Jag är ganska avslappnad som person. Orädd och framåt. Så där skiljer det sig. Man får komma ihåg att Skorpan är en liten tolvåring. Jag måste utgå från det i min gestaltning och visa det på scenen. Det är något som har tagit tid, att gå ner i ålder på scen har varit bland det jag har tränat på under repetitionerna. Vad tycker du, lyckades jag?

Ja, det tycker jag att du gjorde! Har du och Skorpan förresten något gemensamt?
– Tack! Det är nog att vi båda är nyfikna. Det har vi gemensamt. Och att Skorpan ändå genomför saker fast han är rädd. Då växer hans mod. Jag har säkert också haft situationer där jag inte har vågat från början, men där jag har känt att jag inte har något att förlora och kört ändå, och så har det blivit bra. Jag tror att Skorpan egentligen kanske är lika modig som jag, han befinner sig bara “i början” där man är rädd men man klarar det egentligen.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-10-04

Publicerad: 2023-10-02