2014-09-23

IK Hephata tar över Liljeholmshallarna

FOTO: TOMAS LAGERGREN||

Blir första dövidrottsklubb som får ansvara för en idrottshall.

Nu är det klart: Från och med 1 december 2014 fram till 30 november 2017 ska Hephata på uppdrag av Stockholms stads idrottsförvaltning sköta driften av Liljeholmshallarna.

Avtalet är värt 3,3 miljoner kronor per år. Går det bra kan klubbens driftsansvar förlängas till mars 2019. Idag utövas bland annat basket, boule, handboll och innebandy i Liljeholmshallarna. Förutom tre hallar för bollspel finns även flera motionsrum. Driftansvaret som Hephata åtagit sig innebär ansvar för drift, underhåll och tillsyn av hallarna. Och se till att de föreningar som använder hallarna ska kunna utföra sina aktiviteter där.
Det är första gången i svensk dövidrottshistoria som en dövidrottsförening får driftansvar för en idrottsanläggning. Det är även unikt även för idrottsklubbar i allmänhet. Det offentliga (som Stockholms stad i detta fall) brukar annars sköta driften av våra idrottshallar. Dövas Tidning har träffat Sven-Emil Karmgård, IK Hephatas idrottskonsulent som var med när det historiska avtalet skrevs under.
Grattis, hur känns det?
  – Roligt och utmanande. Det är första gången en dövidrottsklubb får ett sådant uppdrag. Vi känner en viss press på att visa att vi döva kan ta ett sådant ansvar.
Hur ska driften organiseras?
   – Conny Bååth blir verksamhetsansvarig. (Han har tidigare varit anläggningschef bland annat i Visättra Sportcenter och för hela Huddinge kommun. För dövidrottsintresserade är han känd som förbundskapten för herrlandslaget i fotboll för döva och för IK Hephatas fotbollsherrar som just vunnit div 6 reds.anm.). Vi vill se till att de som står utanför arbetsmarknaden får chansen att få jobba här. Men först ska vi se hur den nuvarande personalen som nu jobbar här vill göra, om de vill följa med i flytten eller inte. Vi vill förstås gärna ha döva i personalen. Men vi vill ha en bra blandning. Mångfald = en bra arbetsplats. Ungefär sex personer kommer att jobba här och sköta hallarna.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-09-23