2015-09-21

Ica-Stigs teckenspråk en snackis

||

Delade åsikter om reklamfilmen i sociala medier.

Lagom till Dövas dag visar Ica en reklamfilm i vilket Ica-handlaren Stig och hans anställda tecknar. Den har väckt reaktioner i sociala medier – många menar att Ica hånar teckenspråket och döva.

Enligt Ica är tanken bakom reklamklippet att Stig har blivit lurad av sin teckenspråkslärare – han tecknar nämligen något helt annat än det som textas. Budskapet i filmen är att Ica numera textar sina reklamklipp på Youtube – detta efter att barn till döva föräldrar som gått teckenspråkskurs på Manillaskolan bett Ica att tillgängliggöra sina reklamfilmer för döva och hörselskadade.

Åtskilliga i sociala medier tycker dock att reklamfilmen är rolig. “Jag tycker att det är skitkul. För han drev med sig själv och ICA. Så jag ser inget problem med att han tecknar otydligt och galet”, skrev en person i Facebook-gruppen Deafhood behövs i Sverige.
En annan skrev: “Ni minns väl när de tog in killen med downs syndrom (ds)?! ALLA klagade och var SKITförbannade på dom och påstod att dom kränkte dem med ds. Ica slog ifrån sig för de hade REDAN planer, några reklamsnutt senare ägde killen med ds dom alla totalt i reklamen. De med andra ord LYFTE dem med handikapp, att de var mycket bättre än dem utan handikapp”.

Tidningen Resumé har också skrivit om reklamfilmen. Läs mer här.

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-09-21