2021-02-23

Hur skriver man en bra jobbansökan?

Hur skriver man ett bra personligt brev och CV när man söker jobb?

Ta reda på vad företaget gör. Läs på noga och koppla det till ditt personliga brev. Det ska vara en tydlig koppling mellan CV och personligt brev.

Tips: använd ord som redan finns i annonsen. I en jobbannons står det vilka arbetsuppgifterna är – koppla dem till ditt brev. De söker ex. en person som är flexibel och organisatorisk, använd de orden i brevet. Det är viktigt att tala om att du kan klara kraven på de arbetsuppgifter som arbetsgivaren efterfrågar. Undvik att skriva upprepningar, ett personligt brev ska vara kort och kärnfullt. Arbetsgivaren orkar inte läsa långa brev. Skriv istället att du kan det här därför att du ex. har den här hobbyn. Exempelvis är du bra på att snickra på fritiden. Tala om det och koppla till arbetsuppgifterna. Håll ditt CV aktuellt, låt det inte ligga och samla damm utan lägg till och ändra med jämna mellanrum. Det blir lättare att söka jobb då. Viktigast av allt: tro på dig själv och ta fram det som du är bra på!

arbetsförmedlingen.se finns ett teckenspråkstolkat inslag om CV och Personligt brev.

IRENE SÖDERLIND
dövkonsulent, Arbetsförmedlingen


DT:s panel kan svara på frågor inom:

– Psykosociala och pedagogiska frågor kring psykisk hälsa, relationer och samhällets stöd

– Råd och stöd till landets dövföreningar

– Arbetsmarknad

Du är välkommen att mejla dina frågor till oss på redaktionen@dovastidning.se på antingen svenskt teckenspråk eller svenska. Du får välja om du önskar publicera din fråga under en signatur eller ditt riktiga namn. Utvalda frågor och svar publiceras i papperstidningen och på dovastidning.se.

Uppdaterad: 2024-02-09

Publicerad: 2021-02-23