2023-05-10

Hemma hos familjen Drivstedt

Ausra och Patrik Drivstedt med deras tre barn. FOTO: Privat

I alla kommande nummer under 2023 kommer DT att göra ett hemma hos-reportage. Hur bor egentligen döv-Sverige? Följ med genom husbyggen, olika familjekonstellationer och spännande livsöden. Patrik och Ausra Drivstedt är först ut med att visa hur de bor, eller kanske snarare; hur de snart ska bo.

Paret Patrik och Ausra Drivstedt möttes på ett bröllop för snart 23 år sedan och det var kärlek vid första ögonkastet. Till en början fick de åka långt för att besöka varandra då de bodde i olika länder, Ausra är nämligen född och uppvuxen i Kaunas, Litauen. Paret har i dag tre barn, Jakob, Hugo och Aron. Den äldsta är snart 16 år och den yngsta är snart 9 år. 

Till vardags är Ausra textilkonstnär och jobbar på Manillaskolan. Det var när hon var föräldraledig med sitt första barn som hon fick idén att skapa plagg och smycken, och i sitt arbete kommer hon i kontakt med många olika typer av material. Att skapa har hon med sig hemifrån. Hennes pappa är finsnickare och därför har hon och Patrik också gett sig på att skapa egna möbler.

För Patrik är det sport som gäller. Han jobbar nämligen på Svenska Dövidrottsförbundet som generalsekreterare. Skaparglädjen finns även hos honom och han berättar att han tycker om att följa ett projekt från start till slut. Därför är det kanske föga förvånande att paret just nu håller på att uppföra ett hus på Värmdö utanför Stockholm. Och det är inte det första huset de har låtit bygga utan det tredje.

För paret står hållbarhet och unikhet i fokus. När de skapar, köper och bygger hus ska det inte handla om slit och släng, utan det ska vara någonting som kan användas för lång tid framåt. De gillar också känslan av att det är någonting som bara de har. Det behöver inte vara modernt, bara traditionellt och hållbart.

För tillfället bor hela familjen i ett hus i väntan på att deras hus, som ligger ett stenkast bort, på Värmdö ska bli färdigt. De bodde tidigare i Oxie utanför Malmö. De sökte från början ett hus men insåg att inget matchade deras önskemål. Till slut förstod de att det hus som fanns i visionen endast kunde fås genom att bygga själva. När de till slut fick tomten i Oxie var det bara att sätta igång och bygga.

Det Patrik och Ausra inte hade räknat med var att det inte bara var slutresultatet som lockade dem, utan också skapar-och byggprocessen i sig. Det väckte ett intresse de tidigare inte visste att de hade. En nyfikenhet fanns, vad skulle man kunna göra? De valde att tillsammans med en byggfirma skissa fram huset och bygga det från start. Huset i Malmö stod klart 2007 efter ett års byggande. Då valde de att ha så öppen planlösning som möjligt, “Deaf space!” tänkte de.

Övre raden från vänster: 1. Bild på Ausra och Patrik. Intensivt men kul att bygga hus! 2. Bild på Ausra och Patrik tillsammans med Gert Wingårdh och Anne Lundberg. Nedre raden från vänster: 3. Familjens andra hus i Tygelsjö. 4. Familjens första hus i Oxie. FOTO: Privat

Deras mål var att bo kvar i huset för alltid, men efter 13 år började de känna att det var dags att röra på sig och de köpte en tomt i Tygelsjö som också ligger strax utanför Malmö. Även här valde de att bygga ett nytt hus. I det nya huset hade de valt att bygga till en ateljé för Ausras skaparverksamhet. Det fanns inga fel med huset eller området i sig men de kände ändå att något skavde. Efter ett av de vanliga besöken hos Ausras syster med familj som bor på Värmdö kände de att de ville flytta dit. Det var nu eller aldrig!

De blev nästan förvånade själva. Skulle de verkligen lämna ett så fint hus? Men nu fanns ingen återvändo. De visste i hjärtat att det var rätt. Barnens spontana reaktion var “nej!” men den förbyttes snabbt till ett “ja!”. Nu trivs de alldeles utmärkt och har nya vänner. Det var en sten som föll från deras axlar när de insåg att det löst sig så bra för barnen. Det var viktigt för dem att det skulle finnas bra kommunikationer till och från hemmet även om de ville bo naturnära.

När de hittade tomten de snart ska bo på var det inte utan kamp de fick den. Det blev ett budgivningskrig, som de till slut vann… trodde de. När Patrik körde från Malmö till Stockholm för att skriva på köpeavtalet fortsatte budgivningskriget i mobilen utan att han märkte det. Men säljaren kände att det var fel mot Patrik som redan satt i bilen och bestämde sig för att sälja tomten till dem ändå. Husbygget har denna tredje gång tagit extra lång tid, eftersom el, avlopp och vatten inte fanns på tomten. De har också varit tvungna att spränga bort mycket berg.

Förutom byggfirman är ytterligare en kompetens de har valt att ta in en feng shui-konsulent. Feng shui är en kinesisk lära med tusenåriga anor. Genom att till exempel placera möbler rätt i ett rum kan energi hemma flöda fritt, så kallad “chi”. Man lägger stor vikt vid de fem elementen; eld, jord, metall, trä och vatten. Det anses vara bra om varje rum har något med koppling till alla fem elementen.

Paret berättar också att de har följt de olika väderstrecken när de valt att placera de olika rummen, och utgått från varje familjemedlems födelsedatum när de tilldelat rummen. Ens födelsedatum spelar alltså in i vilket väderstreck man bör sova mot. Något som är lite knepigt för egentligen borde Ausra och Patrik inte sova ihop, säger de och skrattar.

I detta reportage får man se bilder från husbygget, men den som vill följa det från början till slut kan göra det genom att titta på SVT:s program Husdrömmar våren 2024. Familjen Drivstedt har nämligen valts ut att medverka i programmet och kommer att få ett eget avsnitt. Ausra berättar att hon och Patrik har fått lära arkitekten Gert Wingårdh och programledaren Anne Lundberg både om feng shui och svenskt teckenspråk, men i övrigt är de fåordiga och hälsar att den som är nyfiken får titta på programmet.

Har man inte tålamod att vänta tills programmet ska sändas så kan man följa bygget på Instagram, @villa_drivstedt. Som avslutning säger de att man ska våga följa sina drömmar och hälsar att den som har funderingar eller vill ha tips kring feng shui kan kontakta dem på Instagram. 

Den som är nyfiken på Ausras skapelser som textilkonstnär kan läsa mer på www.drivstedt.se.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-05-10

Publicerad: 2023-05-10