2011-09-17

“Har vi döva unga makten att förändra världen?”

FOTO: TOMAS LAGERGREN

Ungdomarna på Dövas dag deltog på Sveriges Dövas Ungdomsförbund, SDU:s forum. Temat var “Har vi döva unga makten att förändra världen?”

De inledde forumet med en presentation om dagens generation unga (födda 1978 till 2000) alla något gemensamt. De är självständiga, hoppfulla och politiskt aktiva med mera.
Den generationen ligger till exempel bakom den arabiska vår som pågår nu, där Tunisien, Egypten fallit och fler länder i området håller på att rämna och byggas upp igen.
Tittar man på dövsamhället finns det egna exempel på politiska aktioner.

Det mest kända är nog det som hände i Italien i våras, då det italienska överhuset godkände teckenspråket och det skulle benämnas som LIS (Lingua dei Segni Italiana). Frågan bollades över till underhuset där fyra ledamöter stoppade förslaget. De ville ändra benämningen till LMG, till Linguaggio Mimico Gesturale. Det vill säga språket med mimer och gester.
Det väckte stora protester, både i det verkliga livet och sociala medier.
Ett tiotal länder skrev till italienska ambassader och meddelade sitt missnöje med utvecklingen i Italien och demonstrationen i Rom hade deltagare från hela världen.

– Vår generation är självcenterad och vill ha allt här och nu och de sociala medierna är ett exempel på snabbheten i dagens samhälle som den generationen är van vid, berättade styrelseledamoten Nicholas Winberg.

Men kan döva unga själva påverka? Den frågan hängde över församlingen.
Mimmi Andersson tog upp det historiska perspektivet.
– Har ni förstått hur mycket de äldre kämpat för att vi ska ha det bra? Det tycker jag inte. Vi måste fortsätta kämpa så att nästa generation får det bra i framtiden också! Då är det agera, inte vänta på att nåt ska hända, som gäller! Sa hon och rev ned applåder.
De negativa vibbarna är alla trötta på och Jonny Dufvenberg satte ord på det.
– Vi måste också komma ihåg det som är bra också, inte bara fokusera på det dåliga!

Privata initativ viktigt

Sven-Emil Karmgård menade att det viktigaste är att alla tillsammans gör något och inte väntar på att någon annan ska fixa det. Därför är privata initativ utanför styrelserna otroligt viktiga också, sa han och tog Martin Luther King och Gandhi som exempel. King och Gandhi var privatpersoner som drog med sig folk.

Förbundsordföranden Henrik Sundqvist tyckte att forumet gick bra.
– Jag tycker vi fick fram vår poäng, att unga själva ska känna personligt engagemang. Och att de inser alla de stora förändringar som skett i alla samhällen inte har kommit från makthavarna, utan från enskilda unga som går samman eller en ungdomsgrupp som väcker frågan som alla reagerar på och förändring kommer.

Vilka förändringar och aktioner det var tal om, togs aldrig upp.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2011-09-17