2017-03-10

Här är gänget som ska teckenspråksgestalta melodifestivalen

||

I morgon kväll kommer melodifestivalfinalen att teckenspråksgestaltas av sex teckenspråksartister och karaktärstolkar. En av dem är nykomlingen Kristoffer Kold Erlandsen. 
– Det är så klart nervöst, säger han. 

Den populära melodifestivalfinalen teckenspråksgestaltas för åttonde gången i rad. De sex teckenspråksartisterna och karaktärstolkarna är:

Kristoffer Kold Erlandsen
Amina Ouahid
Matilda Bergman
Helena Wästborn
Eva Håkansson
Romel Belcher

Helena Wästborn, som är producent, karaktärstolk och teckenspråksartist, säger om de medverkande:

– Jag är mycket stolt över årets team, vi är fler än någonsin och har bakgrunder från sex olika länder, vi är unga och äldre, nya och erfarna och jag ser inget annat än att det blir en succé.

Kristoffer Kold Erlandsen är nykomlingen i gänget. De fem andra har varit med fler än en gång.

Hur känns det att vara med och teckenspråksgestalta mellon för första gången?
– Det är såklart nervöst att vara med för första gången som teckenspråksgestaltare men det känns samtidigt ganska tryggt. Jag har fått jättebra stöd från hela gruppen och ser fram emot att visa vad jag har att erbjuda, säger han.

Den senaste tiden har de sex artisterna och tolkarna varit i full gång med att översätta låtarna till teckenspråk och gå igenom programledarnas manus och mellanakterna.
Men det är inte ovanligt att manuset ändras flera gånger före sändning, berättar Helena Wästborn.

– Men det är samtidigt det som är lite av tjusningen med direktsändning, man vet aldrig riktigt vad som ska hända, så man är på tå hela tiden, säger hon.

DTW Mello 2017 2

I dag är gänget på Friends Arena i Solna (se bilden ovan), där melodifestivalfinalen äger rum, och följer genrepen.

– Att vi får ta del av genrepen på plats i Friends Arena och får träffa artisterna ger våra aktörer den där närvaron vid direktsändningen, en känsla som jag tror hjälper dem att gå genom rutan och som förhoppningsvis får tittarna att känna som om de själva sitter i Friends Arena.

I morgon är gruppen i TV-huset i Stockholm för att sända musiktävlingen på teckenspråk.

Helena Wästborn teckenspråksgestaltar melodifestivalfinalen för sjätte gången. Hon var med då melodifestivalen för allra första gången blev gestaltad till teckenspråk. Då var året 2010 och hennes kollega var den kända teckenspråksartisten Tommy Krångh. Sedan var hon med 2011, 2012, 2015 och 2016. Hon har en dröm:

– Efter alla dessa år är teckenspråksgestaltningen av Melodifestivalen tyvärr fortfarande ingen självklarhet. Så min dröm är att det framöver blir ett permanent inslag i SVT:s tablå och att vi även börjar jobba med deltävlingarna.

Ett exempel är (reds anm) att SVT Teckenspråk frågade sina tittare på Facebook i januari om de skulle fortsätta att tolka melodifestivalen eller om de hellre skulle satsa på att tolka fler program istället för musiktävlingen.

Den teckenspråksgestaltade melodifestivalen och eftersnacket kan ses i SVT24 och SVT Play kl 20.00-22.15.

Här kan man se teckenspråksartisterna och karaktärstolkarna presentera sig på teckenspråk (klicka på det andra videoklippet, inte det första).

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-05-03

Publicerad: 2017-03-10