2012-10-24

Händer för alla läggs ner

MONTAGE: TOMAS LAGERGREN

Stockholms Dövas Förening lägger ner sitt sociala företag, Händer för alla,  efter endast tio månader.

Stockholms Dövas Förenings (SDF) sociala företag, Händer för alla, lägger ner sin verksamhet redan efter tio månader. Anledningen är dåligt kundunderlag.

Händer för alla startades förra hösten men kom igång på riktigt vid årsskiftet. De erbjuder olika tjänster i servicebranschen, till exempel flyttstädning, fönsterputsning och trädgårdsskötsel. Nu på fredag 24 oktober lägger de ner sin verksamhet.
– Kundunderlaget är för dåligt. Därför får vi inte tillräckligt med intäkter, säger Jonas Brännvall, ordförande för Händer för alla.

I DT nummer 5 2012 sade arbets- och handledare, Ira Cokoris, att Händer för alla behövde fler fasta och återkommande kunder för att kunna gå runt. Företaget hade mest engångsuppdrag. SDF hade ett tidsbegränsat ekonomiskt stöd till Händer för alla. När det visade sig att Händer för alla gick med förlust en längre tid, bestämde SDF:s styrelse att de inte kunde ge fortsatta bidrag till sitt sociala företag. Kostnaderna blev helt enkelt för stora i förhållande till intäkterna.
– Det var inte roligt att ta det här beslutet. Men vi blev tvungna, säger Jonas Brännvall.

Än så länge är Händer för alla vilande. Om det ska läggas ner helt eller återuppstå i någon form är inte klart i dagsläget. Jonas Brännvall menar inte att skylla allt på Arbetsförmedlingen (AF). Han berättar dock att det har varit oklart vilka regler som gäller från AF:s sida. Först var det sagt att AF:s dövkonsulenter kunde hjälpa till med att ordna så att döva som deltog i Fas 3-programmet kunde jobba för Händer för alla. Men senare meddelade AF att det var de enskilda handläggarna som skulle sköta sådant, något som drog ut på tiden ytterligare.

Sedan kan man fråga sig hur Händer för alla har marknadsfört sig, enligt Jonas Brännvall.
– Det har inte varit lätt för oss att sälja tjänster till teckenspråkiga personer. Man kan undra varför. Många kanske drar sig för att köpa tjänster av teckenspråkiga företagare, säger Jonas Brännvall.
Händer för alla har två anställda och de slutar båda två.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2012-10-24