2022-04-01

Hallå där, Västanviks folkhögskolas nya ledning

Fr.v.: Carina Högberg och Maria Larsson. De börjar sina nya tjänster i dag den 1 april. FOTO: PRIVAT

CARINA HÖGBERG Grattis till tjänsten! Du är Västanviks folkhögskolas nya rektor. Så, vem är du?
– Tack! Jag heter Carina Högberg och mitt persontecken är KROKFINGER mot hakan som vrids två gånger. Jag är född i Falun och växte sedan upp i Borlänge och bodde i Stockholm på veckorna när jag gick på Manillaskolan. I dag bor jag i Stockholm men vill flytta hem till Dalarna igen! Jag har en fru och två egna barn samt två bonusbarn. På fritiden tycker jag om att umgås med min stora familj som alla är döva och mitt största intresse är naturen. Dessutom gillar jag att renovera där jag får jobba med händerna.

Vilken bakgrund har du?
– I dag arbetar jag på Södertörns Folkhögskola som studierektor. Att jobba med tolkutbildningen har legat mig varmt om hjärtat eftersom tolkarna sedan bidrar till att vi döva blir fullt delaktiga i samhället.

Hur kom det sig att du sökte till tjänsten?
– Efter elva år på Södertörns Folkhögskola kände jag att det var dags att gå vidare. Jag vill betona att jag trivs på Södertörn, det är inte för inte som jag kommer att sakna mina kollegor! Jag är intresserad av ledningsfrågor och att kunna påverka, så den här tjänsten känns rätt för mig.

Hur känns det att du blir skolans nästa rektor?
– Allt känns spännande. Den 1 april börjar jag och det ska bli roligt att jobba med många personer i en teckenspråkig miljö med flera olika utbildningsinriktningar.

Vad gör en rektor egentligen?
– En rektor har huvudansvaret för hela skolan och för all dess personal. En rektor är också med och söker olika bidrag samt ansvarar för skolans ekonomi och budget.

Vad vill du bidra med till att utveckla skolan?
– Västanviks Folkhögskola är en fantastisk skola som kan forma och anpassa sina utbildningar efter arbetsmarknaden och efter deltagarnas efterfrågan. Skolan jobbar redan väldigt bra och jag vill utveckla den och följa med deltagarnas utveckling i framtiden. Som döv kan jag förstå deltagarna på ett bra sätt och tillsammans med Maria tror jag att vi kommer att vara en bra kombination.

– Jag är hedrad att skolan vill ha mig som rektor och ser fram emot spännande tider!


MARIA LARSSON Grattis till tjänsten! Du är Västanviks folkhögskolas nya biträdande rektor. Så, vem är du?
– Tack! Jag heter Maria Larsson och mitt persontecken är som tecknet för färgen ”ROSA”. Dalarna, närmare sagt Rättvik, har varit min hemort i hela mitt liv. Där bor jag med min familj som består av sambo och två barn. På fritiden tycker jag om att dansa zumba, resa, umgås med familj och vänner. Att vara ute är något som jag tycker mycket om.

Vilken bakgrund har du?
– I dag arbetar jag på Västanvik folkhögskola, en fantastisk arbetsplats! Jag har varit här i åtta år och arbetar som administratör, främst med löner och ekonomi. Innan jag började här kunde jag inte teckenspråk, men jag möttes av en värld full av värme.

Hur kom det sig att du sökte till tjänsten?
– Jag har vetat om länge att Gunilla och Barbro skulle sluta samtidigt, så jag bestämde mig för att söka till tjänsten för att jag trivs så bra här och samtidigt söker nya utmaningar. Anställningsintervjun jag gjorde var min första på svenskt teckenspråk, det var nervöst men kul!

Hur känns det att du blir skolans nästa biträdande rektor?
– Det känns inspirerande, spännande och utvecklande med nya arbetsuppgifter på en ”gammal” arbetsplats. Jag börjar den 1 april. Det blir tufft att byta ut rektor och biträdande rektor samtidigt, men med Carinas erfarenhet och bakgrund känns det tryggt för mig. Jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med henne!

Vad gör en biträdande rektor egentligen?
– Hos oss jobbar biträdande rektor mycket med administration, tar emot nya kursdeltagare och konferensgäster, ansvarar för boendet och är även chef över förskole-, köks- och servicepersonal. Jag kommer också att arbeta med marknadsföring.

Vad vill du bidra med till att utveckla skolan?
– Jag tänker att Västanviks folkhögskola ska vara ett självklart val för alla döva, hörselskadade och personer med dövblindhet att studera på.

– Jag vill passa på att säga ett stort tack till Gunilla Kolm och Barbro From (nuv. rektor och biträdande rektor) för deras fina arbete de gjort för skolan. Lycka till framöver!

SARAH REMGREN
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2022-04-01

Publicerad: 2022-04-01