2022-04-29

Hallå där, Marika Carlsson

Marika Carlsson med tolken Pernilla Califf i bakgrunden.FOTO: SVT

Vad var det som fick dig att tacka ja till att medverka i programmet Marika Carlsson är nyfiken döv?
– Jag fick en förfrågan om jag ville göra ett program kring teckenspråk och tackade ja direkt. Omedelbart fick jag idén att jag skulle försöka köra stand up på teckenspråk.

Ända sen jag var barn har jag varit nyfiken på teckenspråk, jag kom in på Stockholms universitet för att bli teckenspråkstolk men hoppade av då jag inte hann med både studier och standup.

Du skriver på Instagram att det är det roligaste och svåraste du gjort under hela ditt yrkesliv. Vad är det som varit svårt respektive roligt?
– Det har varit underbart att få träffa alla människor. Alla var så oerhört omtänksamma, peppande och pedagogiska. Sällan har jag skrattat så mycket som under denna inspelning.

Det absolut svåraste var att köra på Norra brunn (stand up-krog i Stockholm). Det var mer nervöst än allt annat jag gjort.

Vilket är ditt starkaste minne från programmet?
– Det starkaste minnet är när vi fick ha en publik med både hörande och döva och alla skrattade tillsammans. Amina och Jamila Ouahid fick till och med till en allsång, helt magiskt.

Kan du tänka dig att vara döv på riktigt?
– Oj, vilken svår fråga. Jag vill inte ta bort något av mina sinnen.

Har du fortfarande någon kontakt med Florian Tirnovan, Amina & Jamila Ouahid och tolken ”Marika” (Pernilla Califf)?
– ”Marika” och jag har lite kontakt då hon skall teckenspråkstolka min föreställning i höst (i Göteborg och Malmö). Florian har jag tagit med mig till Norra Brunn och min ståupp-klubb Marika med vänner. Han har gjort succé för en helt hörande publik och hans arbete gör att klyftan mellan döva och hörande krymper.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

 

Uppdaterad: 2022-04-29

Publicerad: 2022-04-29