2015-06-03

Hallå där, FSDB:s nya ordförande

||

Amanda Lindberg efterträder Pontus Degsell.

Hallå där, Amanda Lindberg, som i helgen blev vald till Förbundet Sveriges Dövblindas (FSDB) nya ordförande efter Pontus Degsell.
Hur känns det att du blev vald som FDSB:s nya ordförande?
– Det känns riktigt spännande. Jag har fått ett stort förtroende att bli förbundets nya ordförande. Det var valberedningen som frågade mig om jag ville bli förbundets nya ordförande när den förra ordföranden, Pontus Degsell meddelade att han skulle avgå. Jag tackade ja eftersom jag kände att tiden var mogen för det. I lördags blev jag vald som ordförande på FSDB:s förbundsstämma i Sundsvall. Jag kommer att börja direkt som ordförande. Den förra ordföranden, Pontus Degsell, kommer att finnas vid min sida i sex månader och vägleda mig. Sen tar jag över helt.

Vad vill du göra för FDSB under ditt arbete som ordförande?
– Tidigare jobbade jag som ungdomskonsulent på FDSB och kommer att ha samma kontorsrum på kontoret när jag byter till den nya positionen den 1 juni. Då är det många saker som jag vill jag göra. Bland annat vill jag förbättra samarbetet, både internt i förbundet och även externt med andra organisationer som till exempel Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Synskadades Riksförbund (SR). Jag vill också engagera mig i tolk- och arbetsmarknadsfrågor.

Till sist, vem är du?
– Jag är en ung kvinna som är 30 år gammal. Jag bor i Nyby, Uppsala. Jag har en man och en katt. Jag har en 24-årig lillasyster som också är dövblind. Mina intressen är att träna, umgås med vänner samt familj och träffa andra som också kan teckenspråk.

*Läs intervjun med Pontus Degsell i vår papperstidning som kommer ut från och med den 25 juni.

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-06-03