2018-06-02

Hallå där, Maria Hermanson och Emelie Frost

||

Nu äger SDR:s förbundsmöte rum i Linköping. I eftermiddag var det fyllnadsval. Två nya ledamöter blev invalda i SDR:s styrelse: Maria Hermanson från Örebro och Emelie Frost från Älvängen utanför Göteborg.

MARIA HERMANSON
Grattis! Du har just blivit invald i SDR:s styrelse. Hur känns det?
– Det känns lite pirrigt och jag undrar vad jag har gett mig in på. Men styrelsen är ju en jättebra grupp så nog ska jag trivas. De får lära upp mig för jag har inte mycket erfarenhet av styrelsearbete.

Vad har fått dig att tacka ja till att sitta i SDR:s styrelse?
– Jag har blivit tillfrågad några gånger men varje gång har jag sagt blankt nej. Jag tyckte att jag genom mitt jobb ändå jobbade dövpolitiskt genom att väcka lite “obekväma” frågor. Sedan är och har jag varit tveksam till att jobba i en styrelse där man har att sätta sig in i många olika frågor. Jag vill ju helst fokusera på EN fråga och fördjupa mig i den. Valberedningen frågade mig men jag velade hit och dit och drog ut med att svara och när jag till sist tackade ja var det för sent. Men Dövas Förening i Örebro tyckte att jag skulle ställa upp som motkandidat.

Vilka är dina hjärtefrågor?
– Utbildning och barnens rätt till teckenspråket är det som jag känner mest för. Se bara vad som hänt nu när hemvägledare inte finns på samma sätt som förut och vilka barn får gå i teckenspråkig förskola, de är inte många när kommunerna inte kan komma överens sinsemellan. Frågan är vem som ska vara huvudman för dessa barn? Tidigt teckenspråk är en akut fråga nu! Andra områden som jag känner varmt för är kultur, tolk och äldreomsorg.

Vem är du? Vad gör du till vardags?
– Jag tror att folk ser mig som en envis, bestämd men glad typ som gillar kultur, natur, hantverk och resor. Jag gick i pension i augusti 2017 men kallar mig inte pensionär utan föredrar PASSIONÄR som min “titel”. Det handlar om att leva här och nu och fånga dagen. Men ändå jobba för ett bättre samhälle. Klimatförändringarna har alltid oroat mig mycket.

Slutligen, vad ska du göra i sommar?
– Ja säg det, jag vet faktiskt inte men under fem dagar blir det yogaretrat i Ullavi med yoga, reflektion, vegetarisk/veganmat och meditation – det ser jag fram emot. Jag ska också ta med min mor ut på en roadtrip under någon vecka.

EMELIE FROST
Grattis! Du har just blivit invald i SDR:s styrelse. Hur känns det?

– Tack! Det känns spännande och roligt. Jag ser fram emot att få ta del av SDRs arbete. Jag ser fram emot intressanta och spännande möten.

Vad har fått dig att tacka ja till att sitta i SDR:s styrelse?
– Jag är nyfiken av mig och tyckte att detta lät som en rolig utmaning. Samtidigt kändes det rätt i tiden. Mina barn är ju rätt stora nu och tiden för att kunna göra något annat har dykt upp. Dessutom är den pågående debatten om tolk i arbetslivet samt teckenspråkets ställning väldigt spännande att följa och även att få vara en del av det.

Vilka är dina hjärtefrågor?
– Sociala frågor – exempelvis psykisk ohälsa för döva/hörselskadade/dövblinda och kvinnojour. Även tolk i arbetslivet får vara med på ett hörn.

Vem är du?
– Jag är hustru, trebarnsmor och en som älskar att slappa i hängmattan mellan alla skogspromenader. Till vardags jobbar jag som socionom.

Slutligen, vad ska du göra i sommar? 
– I sommar ska jag ha en lång och skön semester med familjen. Det blir lite resor inom Svedala Rikes gränser.

Maria Hermanson och Emelie Frost var SDR-valberedningens förslag. En motkandidat fanns: Lasse S Lorentzon från Örebro. Majoriteten valde att rösta på valberedningens förslag. 

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-03-02

Publicerad: 2018-06-02