2012-01-11

Gunilla Vestin Wallin gör grand final för Tyst Teater

FOTO: NICLAS MARTINSSON

Hennes sista föreläsning hade premiär på Dövas Hus i Stockholm.

Gunilla Vestin Wallin har jobbat som skådespelare för Tyst Teater i över 35 år. Nu gör hon sin sista föreställning: ”Kärlek, drömmar och fjärilar”. Den premiärvisades på Dövas Hus i Stockholm i går.

”Gunilla sken upp som en sol när hon klev in i salen”, kommenterade en i publiken. Under en halvtimme bjöd hon på teckenspråkspoesi, dikter och personliga tillbakablickar ur sin barndom, skoltid och sitt liv. Trots att scenen varit hennes arbetsplats i över 35 år, är den här föreställningen den första där hon agerar poet.

– Det är en fin gåva till både mig och publiken att jag får bjuda på en sådan föreställning. Jag har haft en fantastisk regissör i Debbie (reds anm: Debbie Z. Rennie, erfaren teckenspråkspoet), sade Gunilla Vestin Wallin.

De dikter som hon tolkar till teckenspråk, är skrivna av Tomas Tranströmer, som fått Nobelpriset 2011 i litteratur, Karin Boye och Katarina Johansson, en poet med dövblindhet, med flera. Teckenspråksdikterna är framtagna av Gunilla Vestin Wallin, Debbie Z. Rennie och amerikanskan Clayton Valli.

Pjäsen som särskilt vänder sig till en äldre publik innehåller även politiska budskap: äldre döva ska ha rätt till god äldreomsorg på teckenspråk.

– Det här är inte ett projekt där vi ”tycker synd om äldre” utan det är ett konstnärligt projekt. Vi har hittills varit duktiga på att få uppmärksamhet för våra produktioner, men nu vill vi också rikta uppmärksamheten till dem vi pratar om, säger Mia Modig, producent, Tyst Teater.

Ett nytt arbetssätt för Tyst Teater är att i de städer där Gunilla Vestin Wallin spelar ska man skriva debattartiklar avsedda att publiceras i lokaltidningarna. De ska handla om äldre dövas situation.

Direkt efter pjäsen på Dövas Hus fick Gunilla Vestin Wallin ett närmast oändligt antal buketter av publiken och kollegorna. Man fick också gå upp på scenen och berätta om minnen eller samtala kring föreställningen. Några gjorde det. De sade till exempel att de kände igen sig i Gunilla när hon pratade om persontecken. Karl-Erik Karlsson, ordförande för Sveriges Dövas Pensionärsförbund, sa att det var den bästa Tyst Teater-premiären någonsin.

– Föreställningen var fantastisk och en magnifik avslutning på Gunillas karriär, sade Kurt Lindfors.

Några föreslog att Gunilla Vestin Wallin och de andra pensionerade skådespelarna, Jianu Iancu och Vineta Lyxell med flera, skulle starta en teatergrupp och lära döva pensionärer att spela teater.

– Ja, varför inte?, sade Gunilla Vestin Wallin leende till Dövas Tidning efter föreställningen.

Mer om ”Kärlek, drömmar och fjärilar” på riksteatern.se/karlek. Där kan du hitta information om när och var föreställningen visas. Den ska visas på dövföreningar, äldreboenden och i hem hos någon.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2012-01-11