2015-11-03

Grattis Lars Kruth, 95 år!

Dövrörelsens nestor Lars Kruth fyller 95 år idag. FOTO:ARKIVBILD||

Dövrörelsens nestor fyller år idag.

I dag fyller en av de största, om inte den störste profilen i dövrörelsen – dess nestor Lars Kruth 95 år. En aktingsvärd ålder.

Lars Kruth firar födelsedagen lugnt och stilla i Eskilstuna. Uppvaktning undanbedes vänligt men bestämt, enligt källa till DT.

I Dövsverige behöver han ingen närmare presentation.

Lars Kruth har starkt bidragit till att förbättra dövas situation och teckenspråkets ställning i Sverige.
Kruth är mest känd som snickaren som kom att bli mångårig förbundsordförande på Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och den som reste till alla dövföreningar och lade ned oerhört mycket tid och kraft på att lyfta fram och förändra dövas situation till det bättre. Utbildning, rätten till teckenspråk och sociala frågor drev han hårt.
Västanviks folkhögskola i Leksand, som idag utöver folkhögskoleutbildningen tar emot asylsökande, var han med och grundade. Sedan har han i olika roller inom SDR fört kampen vidare bl.a. som studiekonsulent.
Efter 40 års kamp för döva och teckenspråket fick han se frukten av hans och dövrörelsens kamp: riksdagen beslutade om att erkänna teckenspråk som dövas officiella språk 1981. Därmed blev Sverige först med att erkänna teckenspråket i världen. Året innan blev han hedersdoktor vid Stockholms universitet för sin långa kamp för teckenspråket och döva.

Sedan 1989 delar Sveriges Dövas Riksförbund ut en utmärkelse som bär Lars Kruths namn – Kruthmedaljen, i folkmun kallad. Medaljen delas ut till de personer som gjort stora insatser för döva. Den anses vara den finaste utmärkelse man kan få i dövsammanhang i Sverige.


Mera om Lars Kruth kan ni läsa här (Wikipedia)

Mera om Kruthmedaljen här (Wikipedia)

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-11-03