2014-10-10

Gott om galna upptåg i Bröderna Marx

||

Premiär i Jönköping den 11 oktober.

En skrattfest för alla utlovas av Riksteaterns Tyst Teater. Den här hösten sätter de upp Bröderna Marx.

  – Jag hoppas att publiken kommer att oja sig, som man gjorde på 1930-talet, när de ser Bröderna Marx, säger Juli af Klintberg, som spelar den vackra Juliette.

Riksteaterns Tyst Teaters upplaga av Bröderna Marx är en visuell hyllning till filmhistorien. För regin står Josette Bushell-Mingo och Filip Burman är dramatiker. Tanken är att åskådarna färdas bakåt i tiden till det glamorösa 1930-talet och förhoppningsvis kommer att skratta – massor – samtidigt som de tar till sig de politiska budskap som finns i föreställningen.
– Med humor är det lättare att förmedla politiska budskap, säger Juli af Klintberg.

Juliette och Zeppo (spelad av Niklas Andersson, nyexaminerad skådespelare) blir kära i varandra och vill gifta sig. Men Juliettes mor, fru Stonebottom, förbjuder dottern att gifta sig med honom. Därför rymmer paret till Paris för ett hemligt bröllop. Men trippen blir inte som de tänkt sig. En skugga förföljer dem. Och frågan är vem det är som förväxlar väskorna. Under det galna äventyret möter vi också bröderna Chico, Groucho och Harpo och en rad andra karaktärer.
– Det som är bra med Bröderna Marx är att döva och hörande kan följa pjäsen på lika villkor, säger Juli af Klintberg.
Som liten såg hon Bröderna Marx tillsammans med sina hörande kusiner. Alla skrattade samtidigt och lika mycket. Anledningen är alla de slapsticks som pjäsen bjuder på – en typ av komik där fysiska händelseförlopp och våldshandlingar beskrivs på ett överdrivet sätt. Den humorn går hem hos alla, enligt henne.

Den nyexaminerade skådespelaren Niklas Andersson, född 1982, växte inte upp med Bröderna Marx.
– För mig är det en utmaning att göra Zeppo rättvisa, säger han.
Zeppo är den fjärde Marxbrodern.
Sebastian Embacher gestaltar Chico. Han tog inte heller del av Bröderna Marx som barn. För honom är det en utmaning att få använda kroppen mycket i föreställningen. Han lär sig att slåss och ramla med mera.
– Jag har aldrig gjort det på scen förut, säger han.

Premiären går av stapeln i Jönköping den 11 oktober. Sedan turnerar ensemblen runt i Sverige fram till den 6 december. Juli af Klintberg hoppas att publiken ska känna att pjäsen har lyckats behålla 1930-talscharmen.
– Vad som är lika viktigt i dag som på 1930-talet är att vi behöver en hoppingivande kärlekshistoria, säger hon och syftar på det mörka 1930-talet då den nazismen växte sig stark.
– Kärleken övervinner allt, säger Niklas Andersson och ler.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-10-10