2024-02-26

Göran Alfredsson avgår från MyRight

Göran Alfredsson har avgått som MyRights ordförande. Foto t.v: privat. Foto t.h: MyRight.

Efter totalt tio år, varav sex som ordförande, avgår Göran Alfredsson från MyRights styrelse. MyRight är den svenska funktionsrättsrörelsens organisation för internationellt utvecklingssamarbete och bistånd.

Efter sex år som ordförande har du avgått från MyRight. Vad föranledde beslutet?
– Det är av hälsoskäl. Jag har varit utbränd, haft högt blocktryck, har diabetes och hjärtflimmer. Det höga blodtrycket hade hållit i sig länge och i maj under ett läkarbesök skällde läkaren på mig. Hen sa att jag måste börja tänka på mig själv och inte bara ställa upp för allt och alla hela tiden. Då började jag fundera. Jag har alltid varit på standby, redo att svara på något eller diskutera. Jag har heltidsarbetat och samtidigt haft mina ideella uppdrag. Jag har också suttit i ForumCiv som ledamot. ForumCiv är en ganska stor organisation som har över 200 medlemsorganisationer från det svenska civilsamhället och biståndsprojekt i över 70 länder. Där satt jag i totalt tre mandatperioder. Fantastiskt roligt, men inget betalt och det krävde ganska mycket arbete. Jag satt i AU också. Det var styrelsemöten cirka 5-6 gånger om året, och så var det årsmöten, medlemsmöten och så vidare. I MyRight har det varit en liknande situation med mycket möten, personalansvar och dylikt. Jag behövde vara alert hela tiden och till slut blev jag utmattad.

Vad har varit dina hjärtefrågor under din tid i MyRight?
– Att alla funktionsnedsatta i andra länder ska ha en god levnadsstandard. Att kunna få ta körkort, ha ett jobb och försörja sin familj. Att känna sig stärkt och våga ta plats, att kunna tala för sig inför politiker och andra beslutsfattare. Och dessa beslutsfattare ska i sin tur ha en förståelse för problemet som finns i det samhället. Ett minne kopplat till
det var när vi hade ett projekt kopplat till synskadade i Sri Lanka. Det fanns inga ledstråk på gatorna Det var i samma veva som FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning kom, och vi tillsammans med medlemsorganisationer och partnerorganisationer argumenterade för deras beslutsfattare om varför det var viktigt. Vi fick gehör och de förändringar vi ville få till började genomföras. Det gav synskadade i Sri Lanka en större frihet att ta sig runt i samhället.

Vad känner du att du har fått själv från din tid i MyRight?
– Massvis med nya kunskaper. Jag har fått så mycket information och förståelse för människors olika situationer och förutsättningar. Det finns mycket kvar att uppmärksamma.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2024-02-26

Publicerad: 2024-02-26