2023-06-02
Flyttboom i Malmö
T.v: Malmö. FOTO: Shutterstock. T.h: Viktor Jäderlund, verksamhetsansvarig på Malmö Dövas Förening Svenske. FOTO: Privat
De senaste åren har en ny trend inom dövsamhället uppstått. Många döva väljer att flytta till Skåne, och framför allt Malmö. Många av de nyinflyttade har valt att lämna Stockholm för Sveriges tredje största stad. Hur kommer det sig? DT har intervjuat tre stockholmare i exil och Malmö Dövas Förening Svenske.
RAHIMA ASADOVA, 30
Varför valde du att flytta till Trelleborg?
– Jag kände att det fanns en lugn energi i Skåne, särskilt i Trelleborg som är litet. Jag har bott i en stor stad i hela mitt liv, så inuti hade jag en längtan efter närhet till natur, hav, skog och berg. Jag kände direkt att Skåne är min plats där jag kan ta det lugnt. Här är det harmoniskt i jämförelse med Stockholm som var stressigt. Därför flyttade jag hit. Det är också mer kultur här, i Skåne bor många konstnärer, skådespelare och författare. Kanske särskilt på Österlen. Det blev Trelleborg då jag först fick jobb här och så ville jag inte bo i stora Malmö. Jag sökte boende här och fick ett förstahandskontrakt snabbt. Det är ändå nära till allt härifrån.
Har Trelleborg infriat dina förväntningar?
– Ja. Jag hade inga höga förväntningar, självklart var jag lite orolig för att jag inte skulle trivas eller att det skulle vara fel beslut. Så är det nog alltid i början. Men det blev helt rätt, när jag flyttade hit var det sommar och varmt ute så första intrycket var ju toppen. Min lägenhet är en vindsvåning så det blev ganska varmt och kvavt i den, men själva området var jättevackert med stora fält alldeles inpå knuten. Åker man tåg hit så är utsikten jättefin med hav och rapsfält.
Säg tre saker med/i Skåne som man måste testa!
– Svårt att välja mellan allt, men jag väljer tre saker på Österlen. Det första är Ales stenar. Det är ett måste! Och så Kiviks musteri i Kivik, även om det kan vara kö och mycket folk. Sist men inte minst någon av Österlens stränder, det är fantastiskt.
DAVID ÖHMAN, 30
Varför valde du att flytta till Malmö?
– Jag tror att jag alltid varit en så kallad “småstadsmänniska”, men att jag ändå bott i Stockholm nästan hela mitt liv för att möjligheterna funnits där. Det hela började med att folk i min kompiskrets började prata om att flytta till Malmö, staden som låg nära Köpenhamn. Fast den större delen av allt prat handlade om varför vi skulle bo kvar i Stockholm. Jag hade flyttat runt till så många lägenheter i Stockholm men fick aldrig ett förhandskontrakt. Här i Malmö fick jag ett direkt. Fortfarande än idag har jag inte tagit in att jag faktiskt får bo där hur länge jag vill. Så länge jag betalar hyran och elräkningen då, förstås.
Har Malmö infriat dina förväntningar?
– Dessvärre har jag inte ännu upplevt en malmöistisk sommar som just malmöit, något som många runt mig sagt är något utöver det extra. Tiden som jag bott här har jag absolut fått det lugnet som jag sökt efter. För att inte tala om avståndet till allt och alla. Det har även blivit lite av en dominoeffekt – person efter person som flyttar till Malmö, på både gott och ont. Förhoppningsvis blir inte Malmö det nya Stockholm som är alltför dyrt och stort.
Säg tre saker med/i Skåne som man måste testa!
– Nu är jag ju ganska nyinflyttad, men om Malmö kan jag väl säga några saker. Man kan häpnas över den generella prislappen på en falafelrulle eller ett besök hos frisören, det är billigare här. Sedan kan det vara värt att besöka Disgusting Food Museum, precis som det låter är det ett museum för äcklig mat. Och att åka Öresundståget på någon halvtimme till Köpenhamn och njuta av den eminenta stämningen som staden erbjuder.
LAITH FOAD FATHULLA, 31
Varför valde du att flytta till Malmö?
– Man kan säga att jag har haft en livskris. Jag kände att jag behövde få komma till en ny plats. Malmö har lockat länge, då det finns mycket kultur här. Man brukar säga att det är en liten stad med en stor personlighet. Det finns många gömda pärlor, caféer och teatrar. Jag behövde byta miljö och då blev det Malmö. Dessutom är det nära resten av Europa, det går snabbt med tåg till Köpenhamn och ibland finns det nattåg till Berlin. Jag älskar att resa! Det finns mer att nämna, såsom närheten till vatten och det finns också en annan värme hos människorna som bor här. Dövsamhället är också starkt här och på dövföreningen dyker till och med tolkar upp privat på deras fritid. I Stockholm blir det lätt grupperingar men här umgås folk mer fritt.
Har Malmö infriat dina förväntningar?
– Ja och nej. I Stockholm fanns det mycket diskussioner och engagemang kring olika samhällsfrågor i dövsamhället, det kan jag sakna här då jag upplever att det inte är lika mycket av det.
Säg tre saker med/i Skåne som man måste testa!
– Kallbadhuset i Ribersborg, eller Ribban som det kallas här. Sedan får man självklart inte missa Dövas dag i september i år. Självklart måste man också äta falafel när man är här, den godaste finns i Värnhem.
Omdömena om Skåne lovar gott, men vad har Malmö Dövas Förening Svenske att säga om den rådande flyttboomen? Har de märkt av ett ökat medlemsantal? DT har intervjuat Viktor Jäderlund, verksamhetsansvarig på Malmö Dövas Förening Svenske.
Har ni märkt av ett ökat medlemsantal?
– Ifjol ökade det, men just nu är det för tidigt att uttala sig om detta års siffror.
Märker ni av ökad aktivitet hos er förening, att fler deltar på era aktiviteter?
– Lite grann, jag tror att många är relativt nyinflyttade fortfarande. Flera är nya medlemmar men har kanske inte hunnit börja vara med på våra aktiviteter riktigt ännu. Man kanske vill komma in i sin nya stad först.
Vad är det med Skåne som lockar stockholmare, och kanske personer från andra städer också?
– Jag personligen upplever att här är det en softare stämning och man kan vara sig själv. Vi ser inte ner på någon här utan alla är välkomna. Det är också lugnare och inte lika stressigt här, några har sagt att här kan de andas mer. Man hinner göra mer på fritiden efter att man är färdig med jobb eller studier. I större städer är det kanske större avstånd och man kommer då hem senare, och har kanske inte samma ork över till att göra annat. Jag är född och uppvuxen här, och vi brukar på skämt säga att allting som är mer än 15 minuter bort är FÖR långt bort. Jag tror också att FlowTVs film på sociala medier om vår stad har blivit reklam och gjort att folk fått upp ögonen för Malmö. Sedan har det kanske också börjat med ett fåtal personer och så har andra fått höra hur bra det är här, och då har de också velat flytta hit.
Har de nyinflyttade bidragit med något till er förening?
– Ja, som jag tidigare berättade är de ibland med på våra aktiviteter och några har till och med gått med i arbetsgrupper. De bidrar med deras egna kompetenser och kunskaper. Många av de nyinflyttade är också ungdomar, vilket känns positivt för vår ungdomsverksamhet.
Är du orolig för att Malmö ska bli ett nytt Stockholm?
– Nej. De som flyttar hit rättar sig nog efter kulturen här, det har vi skämtat om i alla fall. Här behöver man inte ha en fasad eller fina kläder, man kan slappna av och det tror jag många tycker är skönt. Här behöver man inte vara finklädd på en fin hamburgerrestaurang, till exempel.
OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se
Dela artikeln via e-post.