2014-08-02

Festivalen bjöd på ett kollage av konst

FOTO: TOMAS LAGERGREN||

Svenskbaserade Alexei Svetlov en av de 18 konstnärer som ställer ut.

Det sägs att det finns lika många konstformer som det finns människor. Det ligger något i det. Men vägarna till ett skapande kan se helt olika ut. DT har träffat två av de totalt arton konstnärer som ställer ut på festivalen.

Solveig Sonne Hornshöj från Danmark har gjort decoupage länge. Som ofta i livet började det hela med en slump.
– För 40 år sedan var jag jättesmal och kom knappt in i de kläder jag ville ha och köpte. Jag klippte bort tyg och sydde om kläderna så att de passade mig. Högen av tyg växte allt mer och jag började tänka att jag borde göra något av detta. Då började jag göra kollage, berättar Solveig Sonne Hornshöj.

Solveig Sonne HornshöjSolveig Sonne Hornshöj.

Hon gillar att blanda olika stilar och använder främst då olika slags tyg och bilder och sidor från tidningar. Motiven är främst i vintage-stil. Hon har utöver sina utställningar i Danmark också ställt ut i en del länder i Europa.

En annan som sista åren varit aktuell bl a. med återkommande utställningar i Danmark, men som bor och producerar sina alster i Sverige är ryskfödde konstnären och skådespelaren Alexei Svetlov.
Hans motiv på hans tavlor är ofta rakt på, skruvade och surrealitiska. Ofta har t ex. ett hus släppt från marken och är på väg någonstans.
Vad betyder det?
– Det kan kanske stå för när barnet lämnar boet, platsen den växt upp på, eller bott där en period. Du vet, alla vi har våra platser i våra liv som kommer alltid landa och fastna i bakhuvudet – oavsett vad som sker senare i livet. Man tar med sig det vidare oavsett, säger Alexei Svetlov.
“Vad föreställer dina tavlor?”, bryter en nyfiken besökare in med mitt under vårt samtal. Alexei spricker upp i ett leende.
– Det bestämmer du! Du vet, det är som att läsa en bok och du får upp bilden i huvudet?
Besökaren nickar.
Undertecknad tittar på en av hans målningar medan de diskuterar. Den föreställer en fastighet som omringas av ett höghus (se motivet längst upp). Ett barn som är överbeskyddat? Eller en återvändsgränd av hinder, förtryck?
–  En tavla ska få dig att stanna upp och ta dig tid att upptäcka olika saker, säger Alexei.
Allt började när Alexei Svetlov var tre år gammal. Då kunde hans föräldrar inte teckenspråk. Han började att kommunicera genom att rita.
– Jag ritade t ex en glass. Då kunde jag få en glass och så vidare.
När föräldrarna upptäckte hans talang började de drilla honom hårt.
– Jag har fått jobba hårt, likt alla balett- och musikungdomar i Ryssland, berättar Alexei som vidareutbildade sig på Konstakademin i Pavlovsk-Petersburg. Konstnär kommer han förbli till hans död, säger han.
Och konstkarriären går bra just nu. Sedan 2010 har han samarbetat med en konsthandlare i Danmark. Det har gjort att han kan ställa ut regelbundet och därmed kan leva enbart på måleriet. I höst är han dock aktuell i Tyst Teaters pjäs “Bröderna Marx” som har premiär i oktober.

Idag avslutas festivalen. Nästa arrangemang blir i Danmark 2018. Lite mer smått och gott om denna kulturfestival i Åbo kan läsas i Dövas Tidnings pappersutgåva (nr 5) som utkommer den 5 september.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-08-02