2012-09-15
Familjär Dövas dag med ovanligt många utställningar
Dövas dag i Stockholm 14-16 september.
Årets Dövas dag ägde rum i Stockholm (14-16 september). Hela 59 företag och organisationer ställde ut. Många av dem var döva egenföretagare.
Som vanligt infann sig den familjära stämningen på Dövas dag. En massa glada ansikten, det gamla vanliga ”Hej! Länge sedan! Allt bra? Jo, tack, bara bra!”, och stor trängsel. Arrangemanget ägde rum i Münchenbryggeriet på Södermalm. I de lokaler där Dövas dag höll till var utsikten magnifik. Man kunde bl a. se Stadshuset tvärs över vattnet. Och om man tittade ner, kunde man se halvmaraton-deltagarna som sprang under lördagen.
Abdelhakim Et Taoudy från Marocko var med på Dövas dag för första gången.
– Mycket folk, och många olika nationaliteter. Det är kul att få träffa andra och vara social, sade han, som var imponerad av att se att SVT Teckenspråk sände live från Dövas dag.
Traditionellt börjar det tre dagar långa Dövas dag-arrangemanget med en konferens. I går (14 september) bjöds man på tre föreläsningar. Den första var med Carin Roos från Karlstads universitet. Hon pratade om mentalisering, interaktion och lärande hos döva barn till döva föräldrar. Enligt henne har hörande föräldrar till döva barn stort utbyte av de döva som har döva barn eftersom döva föräldrar vet hur de ska ha visuell kontakt med sina barn med mera. Den andra var med Filip Verhelst från Flamländerna. Han har dansk fru och två barn. De bor i Danmark. Barnen kan växla mellan danskt och flamländskt teckenspråk.
Den tredje och sista föreläsningen var med Pia Simper Allén. Hon tog upp barns teckenspråksutveckling. Och så visades kortfilmen ”Jag ser vad mitt barn säger”. Det är en ny film som Stockholms Dövas Förening (SDF) och Stockholms Dövas Ungdomsråd (SDUR) gjort med ekonomiskt stöd av Sveriges Dövas Riksförbund (SDR). Den handlar om hur det är att vara döv eller hörselskadad och ung. Man har bland annat intervjuat föräldrar till döva och hörselskadade barn och en läkare. Här kan du se filmen.
På kvällen hade SDUR och Dukis (Dövas ungdomsklubb i Stockholm) en gemensam 75- respektive 20-årsjubileumsfest. Åsa Gustavsson var kvällens värd. Utan att överdriva är hon en legend hos döva ungdomar. Hon har arbetat länge för och med döva ungdomar, särskilt under sin tid på SDUR. Det märktes att hon hade lätt för att få kontakt med folk oavsett ålder. Både gamla och nuvarande flitiga Dukis-besökare fick stå på scenen och berätta om sina minnen från Dukis. Representanter från SDF, Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF) och SDR gratulerade och gav penninggåvor. SDR:s ordförande, Ragnar Veer, berättade att dagens ungdomar är självständigare, friare och oberoende än vad han själv var när han var ung. Som liten var han tvungen att be sin mamma ringa till hans kompisars föräldrar och fråga om han kunde träffa sin kompis.
I dag var det mässa. 59 företag och organisationer ställde ut.
– Egentligen var det fler företag som ville ställa ut, men det var fullsatt, sade Mona Riis, huvudansvarig för Dövas dag, och från SDF.
Under lördagen berättade också Nadia Saleh och Camilla Assmo Wahlberg från Dövenheten i Region Skåne om sin bikulturella arbetsplats. DT träffade dem i våras. Här kan du läsa om deras arbetsplats.
Mona Riis var glad över att allting hade flutit på väl. 200 personer anmälde sig till konferensen i går. På kvällen, då SDUR och DUKIS jubilerade, kom cirka 750 personer. I dag – lördag – var det över 950 personer på mässan. I kväll ska drygt 330 personer äta middag och se föreställningar. Bland annat ska sju döva skådespelarstudenter från Stockholms dramatiska högskola uppträda. Sedan tillkommer drygt 520 personer som har eftersläppsbiljetter. Många skrev i First Class och på Facebook att de inte hade kunnat köpa biljett till mässan eller kvällens fest. Därför undrade de om de kunde få köpa av någon, som ändrade sina planer och inte skulle till Dövas dag. Enligt Mona Riis var planen hela tiden att man bara skulle ha förköpsbiljetter. Redan i augusti var biljetterna till konferensen och lördagsmiddagen slutsålda. Sedan krävde Münchenbryggeriet att veta i god tid innan hur många personer som skulle komma för att de skulle kunna planera mat och personal. Mona Riis beklagade att många inte fick plats men sade att de allra flesta ändå hade kunnat köpa förköpsbiljett. Hur som helst har hon noterat att nästa gång SDF arrangerar Dövas dag – kanske om tio år – kan det vara klokt att man bara köper förköpsbiljett till konferens och kvällsfester, men inte till mässa. Man ska kunna köpa biljett till mässan samma dag.
I morgon kan de som är intresserade besöka det kommande senior-/trygghetsboendet för döva i Skärholmen. Och som alltid på sista Dövas dag-dagen är det gudstjänst. Man får också prova på boule. Och så kan man komma till Dukis och ”bara vara”, som de själva uttrycker det. Tidpunkter hittar du på den här hemsidan.
Dela artikeln via e-post.