2017-04-10

EXTRA: Misstänkt terrordåd i Stockholm ur dövas perspektiv

||

FOTO: TOMAS ONEBORG/SVD/TT

DEL 1/3: SVT fick kritik för senfärdighet

Sverige skakades av ett misstänkt terrordåd den 7 april. Lastbilen mejade ner folk och körde in i Åhléns i Stockholm strax före klockan 15. SVT började inte teckenspråkstolka förrän 18.50 och fick kritik för det.

Döva och hörselskadade chockades av händelsen. De gick in på nyhetssajter som Aftonbladet och SVT och kollade vad som skett. Nyhetstecken gick ut med nyheten runt klockan 15.30 och uppdaterade sedan med senaste nytt fram till sent på kvällen och dagen därpå. Tittare efterlyste dock att akutinsatta program som direktsändes också skulle tolkas till teckenspråk. SVT började tolka först strax före klockan 19. För sent, tyckte många tittare i sociala medier och även organisationer som SDR och SDUF. De kritiserade också SVT för att inte tolka hela kvällen utan bara tre enstaka sändningar.

Håkan Björklund, gruppchef och projektledare vid SVT Teckenspråk, förklarar för DT att de olyckligtvis inte hade tillräckligt med personal på grund av sjukdom den 7 april. De fick därför ringa in tolkar som hade långa resvägar till tv-huset i Falun. Anledningen till att de fick göra avbrott i tolkningarna under kvällen var att lokala nyheter från Dalarna och Gävleborg också skulle sändas från samma studio.

– Det var inte den bästa tänkbara lösningen men den enda vi kunde genomföra på kort varsel. Vi är mitt inne i en översyn av såväl teknik, organisation som rutiner för tolkuppdragen som ska göra oss mer snabbfotade framöver. Förutsatt förstås att det finns tolkar tillgängliga, säger han.

SVT filmade inte teckenspråkstolken under manifestationen på Sergels torg i går eftermiddag. Vad berodde det på?
– Det enkla svaret när det gäller manifestationen är att vi tyvärr inte hade rätt kunskap förrän mycket sent om teckenspråkstolkarna på plats. Så snart vi nåddes av informationen att produktionsmöjligheten fanns men inte var löst så försökte vi ordna det med tekniken på plats. Det var dessvärre inte möjligt på så kort varsel. Det är självklart mycket tråkigt och vi kommer att utvärdera våra rutiner för extrema nyhetslägen när det gäller teckenspråkstolkningen.

SVT har bloggat om kritiken: “Teckenspråkstolkningen skulle ha kommit igång snabbare”

DEL 2/3: Charlotta Domegård överöst med kärlek

DTW Charlotta Domegård kopia2

Teckenspråkstolken Charlotta Domegård blev överöst med kärlek och hyllningar för sina livesända tolkningar från t.ex. polisens presskonferens på Facebook i samband med det misstänkta terrordådet. Hon berättar för DT att det hela började med att hon satt och tolkade för en döv vän via videochatt. Då sa vännen att hon också borde tolka för alla andra döva och hörselskadade. Sagt och gjort. Hon började tolka mer än en timme tidigare än SVT på Deafhood behövs i Sverige-sidan. Det visade sig snabbt att hon blev väldigt uppskattad. Så mycket att hon fick blommor och presenter av några tittare. Senare under helgen ställde andra tolkar upp frivilligt och tolkade direktsända tv-program. Charlotta Domegård tolkade också kärleksmanifestationen i Stockholm den 9 april.

DEL 3/3: Så påverkades döva

Döva och hörselskadade drabbades på olika sätt av den misstänkta terrorattacken. Här sammanfattar DT några av händelserna.

Lena Rydén – en av de som ställde upp frivilligt
En rad stockholmare ställde upp frivilligt för andra. De ordnade exempelvis samåkning och öppnade sina hem för andra som inte kunde ta sig hem hem på grund av den inställda kollektivtrafiken. En av de som ställde upp var Lena Rydén, till vardags anställd vid Stockholms Dövas Förening. Hon har en äldre dövblind granne som var så orolig. Därför fick hon gå hem till henne och förklara vad som hänt. Sedan åkte de tillsammans till Sergels torg och satte in en ros i den stora blomsterväggen nära Åhléns. “Det kändes självklart att ställa upp”, säger hon till DT. Hon är bekymrad över att medan döva redan får lite information på teckenspråk så är det ännu värre för dövblinda. Hur får de information på taktilt teckenspråk, undrar hon?

DTW Dukis 2
Döva ungdomar såg döda kroppar
Det blev annat än en vanlig fredagseftermiddag för döva och hörselskadade ungdomar som skulle ta sig till fritidsgården Dukis* i centrala Stockholm efter skolan. Dukis ligger nära Drottninggatan där lastbilen körde ihjäl minst 4 personer och skadade mer än 15. “Vi är chockade. Många har gråtit. Några har sett de döda kropparna ligga på gatan, de kom precis från skolan och fick se detta. Vi har försökt lugna dem”, säger fritidsledaren Martina Glovestam Kvist till SVT Nyhetstecken på kvällen den 7 april. Cirka 20 ungdomar var på fritidsgården då.

* Dukis – Dövas ungdomars klubb i Stockholm

Manillaskolan ordnade med taxi till elever
Delar av kollektivtrafiken stod stilla i några timmar efter händelsen. Det påverkade de elever som blev kvar på Manillaskolans fritidshem. Personalen såg till att de blev omhändertagna. De elever som inte kunde åka hem själva eller blev hämtade fick ta taxi hem på skolans bekostnad, berättar Manillaskolan på sin Facebook-sida. Skolan höll öppet ända tills alla kommit iväg hem på ett säkert sätt. Två av skolans lärare åkte till Dukis för att stötta de elever som var där. “Vi är väldigt tacksamma över att Dukis finns för våra ungdomar, en plats där de kunde få stöd och trygghet”, säger skolans rektor Ann-Sofie Montelius.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-05-03

Publicerad: 2017-04-10