2013-03-09

Euphoria på teckenspråk inför fyra miljoner tittare

Elever från Manillaskolan framför Loreens vinnarlåt Euphoria i kväll.

I kväll vid 21-tiden sker något historiskt. Elever från Manillaskolan ska nämligen tillsammans med Loreen sjunga förra årets Eurovision-vinnarlåt, Euphoria, på teckenspråk.
  – Jag har aldrig känt mig så trygg på scenen tidigare, säger Loreen.

Melodifestivalfinalen är det mest sedda TV-programmet i Sverige. Förra året bänkade sig 4 110 000 svenskar framför teven och såg Loreen knipa förstaplatsen med sin låt, Euphoria. I kväll när alla tio finalbidrag har sänts går över 50 elever från Adolf Fredriks musikskola och Manillaskolan ut i den första mellanakten tillsammans med Loreen och sjunger Euphoria på tal och teckenspråk. Aldrig tidigare har det svenska teckenspråket fått en så framträdande plats på TV.
Melodifestivalens assisterande producent, Daniela Ahlén, säger sig vara en kreativ person som kan kläcka tusentals idéer. Därför vet hon inte hur hon kom på idén att låta Manillaskolans elever sjunga Euphoria på teckenspråk. Men hon tror att hon hade Michael Jackson i bakhuvudet när hon bollade idén med Loreen. Det var att Michael Jackson hade en låt där han alltid hade en flicka bredvid sig som sjöng låten på teckenspråk. I Sverige var det Alexandra Royal som fick agera teckenspråksartist inför ett fullsatt Stadion i Stockholm på 1990-talet.
  – Loreen älskade min idé, berättar Daniela Ahlén.
Som brukligt görs en tolkning av förra årets vinnarlåt under den första mellanakten i finalen. Daniela Ahlén ville att årets tolkning skulle få ett annorlunda visuellt uttryck.
  – De som ser numret för första gången blir så bedövande påverkade och tagna både av sången och av barnens sätt att leva sig in när de tolkar med teckenspråk. Det berör mycket mer än jag någonsin skulle kunna föreställa mig, säger hon.
  Något Jamaree N. Hansen kan bekräfta. Hon är en av Manilla-eleverna som sjunger. Tidigare i dag när de hade generalrepetition inför en nästan fullsatt Friends Arena kunde hon se att många i publiken grät.
Alla elever svarar “Kul!” på frågan om hur det känns att sjunga tillsammans med Loreen. Men också att det är nervöst.
  – I början av numret är det nervöst men när vi väl börjat sjunga känns det lättare, säger Alexander Stojlkovic.
Eleverna har övat i två månader. De har lovat att hålla tyst om sitt deltagande i finalen, något som inte varit helt lätt.
  – Det var jävla svårt att hålla tyst. Melodifestivalen är ju enormt stor. Döva har aldrig framträtt under den tidigare. Men i går fick vi berätta om vår medverkan på en presskonferens, säger Elias Tebibel.
Loreen själv kan verkligen förstå varför åtskilliga i publiken under genrepet fällde tårar.
  – Deras närvaro (reds anm. eleverna) på scenen var äkta. Inte påklistrad. Det var äkta! De älskade vad de gjorde, säger Loreen, som aldrig känt sig så trygg på scenen tidigare då hon inte var ensam utan hade många barn runtomkring sig.
  Den första mellanakten väntas sändas klockan 21.08 om tidsplanen håller. 

PS Den kille som Loreen pratar om i den filmade intervjun är Elias Tebibel. DS 

 

dovastidning.se /Tomas Lagergren

Uppdaterad: 2013-03-09

Publicerad: 2013-03-09