2012-04-11

Storfiskaren Ragnar Veer

FOTO: PRIVAT

Fångade 1000 kilo – på en vecka.

Ragnar Veer som med sina tre vänner åkte på havsfiske utanför fiskebyn Söröya i Nordnorge och den fyra man starka gruppen fångade totalt ett ton(!) kilo torsk – på en vecka.

Ragnar som är ordförande i Sveriges Dövas Riksförbund kan alltså inte bara svinga en ordförandeklubba, metspöet har han lång erfarenhet av sedan barndomsåren vid västkusten.
– Jag och pappa fiskade mycket tillsammans när jag växte upp, senare har jag fiskat mycket med vänner. Jag var också med och bildade fiskeklubben Makrillen i Göteborg, berättar han.

Fiskesemestern i Söröya med vännerna Göran Högberg, Tomas Hellström och Alf Karlsson glömmer han aldrig. Vistelsen fick en minnesvärd första dag:
– Vi kom dit tidigt på dagen och fick reda på att vädret var fint. Vi gjorde i ordning matsäck och kastade oss i båtarna och åkte iväg direkt. Vi fick upp massor av torsk, Göran fick upp en torsk på över 25 kilo. Själv fick jag tre stycken på 17 kilo vardera, ler han.

 

Alf Karlsson, Göran Högberg och Tomas Hellström.
  Fr v: Alf Karlsson, Göran Högberg och
Tomas Hellström var också med i Söröya.

Men de var inte bäst den dagen – några danskar fick torskar på 35(!) kilo. Inte konstigt att Söröya kallas för ”Storfiskens rike”. Och Ragnar Veer räknar ut att de fått upp ungefär ett ton torsk alltså 250 kilo per man, på en vecka. Mycket av fångsten läggs tillbaka, kvoten ligger på 20 kilo filé per person.
Hur var vädret och vistelsen i övrigt?
– Fint, mest runt 0 grader. Vädret växlade fort mellan blåsigt, med sol och snö efter varandra. Vågorna var mellan 4-7 meter. Vår båt som var sju meter lång och med 135 hästkrafter stod emot bra. Vistelsen var härlig, med fin gemenskap, långa dagar ute på havet och åt god mat. Kroppen var slut efter varje tur på havet, vi somnade vid nio-tio tiden varje kväll, kroppen var seg varje morgon.
Vilka förväntningar ska man ha däruppe?
– Förvänta er inte fint väder hela tiden. Vädret växlar hela tiden. Viss erfarenhet behövs, bra om två personer av fyra har erfarenhet av att styra en båt, till exempel.
Vill du åka upp igen?
– Absolut! Och nästa gång jag åker upp blir kanske i april-maj nästa gång, då är det säsong för fiske av havskatt och hälleflundra, säger Ragnar Veer – som fått blodad tand för fisket i Nordnorge.

 

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2012-04-11