2011-10-15

Erik vill bjuda på skitbra TV

FOTO: NIKLAS WANJURA||

Skitbra.tv ska bli en världsledande webb-TV-plattform för teckenspråkiga, enligt Erik Akervall, som står bakom satsningen.

Erik Akervall, nyutexaminerad TV-producent, har stora ambitioner för sin nya webb-TV-plattform, Skitbra.tv. Planen är att den vänder sig till både teckenspråkiga svenskar och utlänningar. I kväll premiärvisas serien “Deaf Tough Mudder” på en lanseringsfest i Stockholm.

Erik Akervall kände att han saknade program som bjöd på action, sport och teckenspråk. Alltså ville han se ett “multivisuellt” flöde. Hans projektledare, Daniel Littorin, mötte en militärtjej som berättade om världens förmodligen tuffaste terränglopp, Tough Mudder. Hon uppmanade honom att delta i loppet. Därmed föddes idén till “Deaf Tough Mudder”.
– Serien handlar om kamratskap, att kämpa och att våga göra det omöjliga, säger Erik Akervall, som tillsammans med Daniel Littorin och Tomas Andersson deltog i loppet i norra Kalifornien.

Tough Mudder finns på många ställen runt om i världen. Till just det lopp, som de tre killarna inklusive Erik Akervall, besökte, kom 16.300 personer (!). Aldrig hade den anläggningen haft så många deltagare tidigare.

Serien är i 12 delar om cirka 15 minuter. Ett nytt avsnitt visas varje fredag klockan 18.00. De som kommer till kvällens lanseringsfest får dock se de tre första avsnitten före alla andra. Erik Akervall räknar med cirka 350 gäster.

Vilka planer har du för Skitbra.tv?
– Jag har stora ambitioner. Fast jag tror att många skulle kalla dem för gigantiska. Men för mig handlar det om att ha roligt och jag ser hinder som utmaningar istället för problem, säger Erik Akervall.

Hans plan är att alla teckenspråkiga, även icke-teckenspråkiga, ska känna till den nya webb-TV-plattformen. Den ska spotta ut målgruppsinriktade produktioner där alla har något att hämta. Skitbra.tv ska också vara den distributör som visar mest TV-produktioner på teckenspråk i världen utan långa sommaravbrott som till exempel SVT Teckenspråk har, bortsett från Nyhetstecken.

Hur ofta kan vi vänta oss att se nya program på Skitbra.tv?
– Jag hoppas att ni åtminstone kan förvänta er ett nytt program per vecka så länge det är serier som jag producerar.

Tanken är att Skitbra.tv har två delar: den ena har “lokalt” material där svenskt teckenspråk används som kommunikationsmedel, och den andra består av internationella tecken och strävar efter en mer kulturinriktad nisch.

“Deaf Tough Mudder” har även engelska undertexter och vänder sig därmed inte bara till teckenspråkiga svenskar utan också utlänningar. Skitbra.tv ska framöver erbjuda textning på flera språk och utvecklas till en plattform med hög tillgänglighet gällande ljud, musik och textning med mera.

Erik Akervall jobbar med musiker Gustaf Spetz. Han ljudlägger men jobbar framförallt med musiken i programmet “Deaf Tough Mudder”. Vad som enligt Erik Akervall är innovativt och spännande är att Gustaf Spetz ljudlägger alla deltagarnas handrörelser med speciella svischande ljud och i olika styrkor eftersom varje persons teckenspråk är personligt.
– Det handlar om att skapa ett mellanting där hörande inte blir irriterade av att inte höra någon talande röst men ändå få det visuella stärkt, säger Erik Akervall, som tillägger leende att det inte sker någon “jävla röst-dubbning” hos honom.

Erik Akervall har ett nybildat produktionsbolag. Han har, förutom “Deaf Tough Mudder”, producerat fem kortfilmer för Sveriges Dövas Riksförbunds projekt, “Tillgänglighet genom teckenspråk”. Efter jul ska han försöka hitta en lokal där han sammanför flera mediebolag som drivs av teckenspråkiga.

Hur finansierar du ditt produktionsbolag?
– På olika sätt: genom fonder, sponsring, annonsintäkter och egna intäkter (reds anm: till exempel från kvällens fest). Jag har dock inte lyckats ta ut lön på fyra månader för allt går till produktion och plattform. Tanken är att reklamintäkterna ska ge mig lön framöver, säger Erik Akervall.

Nu håller han på med sin första internationella satsning: ett program om två unga män som reser runt i Asien för att testa den enligt Erik Akervall “ökända” matkulturen. Männen använder internationella tecken. De kan komma att äta allt från grillade spindlar till kokt hundhjärna. Inte bara det, de träffar också döva asiater i varje land som guidar dem runt och bjuder dem hem till sig för att äta.
– I programmet får vi ta del av den unika identiteten som binder oss teckenspråkiga samman över hela världen, säger Erik Akervall.

Med start på fredag 21 oktober klockan 18.00 kan du se det första avsnittet ur serien “Deaf Tough Mudder” på sajten skitbra.tv.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2011-10-15