2023-11-22

Ellica återbrukar och återställer

Hemma hos Ellica Lindstjerna. FOTON: Privata

I alla nummer under 2023 kommer DT att göra ett hemma hos-reportage. Hur bor egentligen döv-Sverige? Följ med genom husbyggen, olika familjekonstellationer och spännande livsöden. Inför hösten gör vi ett besök hos Ellica Lindstjerna i inte bara ett utan två hus i Västra Götaland.

Den som var med på 90-talet minns möjligen Ellica från tv-program som Teckenlådan. Hon medverkade också i filmer som Sommarliv och Vildmarksliv som karaktären Ella-Karin som alltid bar runt på en hund, eller var det kanske egentligen en golvmopp?

Förutom med sina två katter bor Ellica tillsammans med sambon Johannes och en 18-årig son. Den äldsta dottern har nyligen flyttat till Stockholm. Ett av Johannes två barn bor också i huset under pappaveckorna, den äldsta sonen har flyttat hemifrån till egen lägenhet. Till skillnad från de flesta andra har Ellica och hennes sambo två permanentbostäder. Ett hus i Edsäter utanför Trollhättan och ett relativt nyköpt torp i den lilla orten Hjärtum som tillhör Lilla Edets kommun. Båda husen har genomgått och fortsätter att genomgå renoveringar som till stor del går i stil med husens byggnadsår.
– Torpet köpte vi dels för att vi brinner för renovering och dels för att gården har stora utvecklingsmöjligheter i framtiden. Vi har lite spännande drömmar på gång.

Ellica är född i Göteborg och växte upp i västgötska Jonslund som ligger utanför Nossebro. Precis som många andra fick hon pendla med taxi mellan Vänerskolan och hemmet, innan hon flyttade till Örebro och gick i högstadiet och gymnasiet där. Huset i Edsäter, som är byggt 1923 och ligger på landet, köpte hon 2018. Tidigare hade hon bott i lägenhet men hon saknade en trädgård och närheten till skogen. Huset var då renoverat i 90-talsstil.
– Jag kände att huset hade tappat sin själ och sin charm. Så jag kavlade upp ärmarna, och började måla och tapetsera. I samma veva träffade jag Johannes, som visade sig vara händig. Han ville gärna hjälpa till och hade kreativa idéer. Vi utgjorde ett perfekt team. Han sköter snickeriet, och jag sköter målning, tapetsering och inredning.

Mycket i huset var redan i fint och renoverat skick, men för modernt. Mycket har handlat om att återställa husets ursprungliga karaktär med återbrukat material så mycket som möjligt, exempelvis gamla radiatorer, gamla spegeldörrar i trä och byte av dörr- och golvlister.
– Vi har bytt ut de moderna fönstren till tidsenliga fönster med spröjs, berättar Ellica. Och vi rev panelerna på utsidan, för det var tre olika paneltyper på varje fasadsida vilket bara såg konstigt ut. Nu har huset samma profilerade lockläktpanel på alla sidor. Fasadarbetet tog totalt två år. Inredningsmässigt går detta hus i sekelskifte och jugend med antika möbler. Det är min favoritstil.

Ellica kände att hon ville få mer information om huset innan de började renovera. Hon försökte bland annat hitta äldre bilder, kontaktade sin lokala byggnadsnämnd och letade efter tidigare ägare, och fick till slut tag i en anhörig till en kvinna som bott där under sina uppväxtår.
– Jag frågade om jag kunde få bilder på hur huset såg ut från början, så att jag skulle kunna få insidan och utsidan att likna det någorlunda. Men kontakten rann ut i sanden och det var svårt att få tag i mer information, det enda jag hittade var en flygbild från 70-talet. Som tur är har jag fått lite ledtrådar genom saker jag funnit på vinden i uthuset, till exempel gamla dörrar och fönsterfoder som jag sedan återskapat fler exemplar av genom att specialbeställa hos ett hyvleri.

Återbruk, second hand och miljövänliga tillvägagångssätt står i fokus för Ellica.
– Ofta letar jag på byggnadsvårdsbutiker, Marketplace, Blocket eller loppisar för att hitta det byggnadsmaterial som jag vill ha. När det gäller mindre saker som till exempel textilier och möbler så kikar jag på loppisar, i second hand-butiker eller nätauktioner.
– Jag målar gärna i linoljefärg istället för med konventionell målarfärg. Det är en mera hållbar färg som får träet att andas och må bra. Linoljefärg har man använt i väldigt många år innan den så kallade plastfärgen dök upp på 40-50 talet tror jag. Det verkar som om linoljefärgen börjar komma tillbaka då fler och fler har upptäckt fördelarna med denna färg. Jätteviktigt att tänka på är att linoljefärg kan självantända och man behöver ha kunskaper innan man hanterar linjoljefärg. Intresset för inredning är så pass stort för henne att hon till och med valt att fördjupa sina kunskaper inom inredning och byggnadsvård.
– Jag gick en kurs i inredning i Stockholm för ett antal år sedan. Jag har dessutom gått kortare kurser i isolering, färgsättning och fönsterrenovering av gamla hus med inriktning på byggnadsvård.

Torpet kallas för Hjalmars hus med anledning av dess historia och bjöd i början på utmaningar.
– Taket var så lågt, bara 180 cm. Vi slog nästan i huvudet så vi fick höja kökstaket med 50 cm Det stod att huset var byggt 1909. Det blev då lagstadgat att varje fastighet måste ha en slags förteckning där byggnadsåret står med, så väldigt många fastigheter har 1909 som byggnadsår fast de kanske är äldre då ägarna kanske inte visste det egentliga byggnadsåret. Vi rev ut allt så bara stommen fanns kvar, och renoveringarna pågår ännu. Det var så mycket som var otryggt i huset, elen var inte helt hundra och isoleringen bestod till viss del av frigolit. Det var bäst att starta från scratch, och när vi rev ur allt hittade vi spår från husets byggnadsår.
– Vi tror att det är byggt på 1850-talet någon gång. Så nu går renoveringarna i den stilen.

Jag frågar Ellica om
hon har något tips till den som också vill handla second hand till hemmet.
– De loppisar som ligger på landet är ofta billigare än de som ligger i stan. När det gäller textilier är det alltid bra att kolla om det finns vägglöss. Det ser ut som svarta prickar, det kan vara lusbajs. Köp i så fall inte! Själv tvättar jag loppade textilier i maskin i 60 grader i minst en timme. Man kan också lägga det i frysen i minst tre dagar om man inte vill tvätta.

Den som vill följa Ellicas renoveringar i och på de två husen kan skicka en följarförfrågan till @willaedswagen och @hjalmars_hus på Instagram.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-11-22

Publicerad: 2023-11-22