2015-02-14

Elisabet och Brandon hade distansförhållande i 7 år

||

Svenskt-kanadensiskt par.

Elisabet Goure, 34-årig svensk tvåbarnsmamma, träffade kanadensiska Brandon när hon pluggade på Gallaudet universitet. Efter sju års distansförhållande lämnade hon Sverige för kärlekens skull.

Elisabet kommer ursprungligen från Stockholm och har en döv familj. Hon gick på Manillaskolan och sen läste hon på gymnasiet i Örebro. Efter studenten åkte Elisabet till Gallaudet University i Washington DC som utbytesstudent i ett år. Under Elisabets år på Gallaudet träffades hon och Brandon. Brandon, som aldrig var en Gallaudetstudent, kom på besök från Kanada. Paret träffades genom en gemensam kompis som Elisabet umgicks mycket med.

Efter att de börjat umgås blev de tillsammans. Eftersom Elisabet var en utbytesstudent fick hon flytta hem till Sverige efter ett år i USA. Efter det hade Elisabet och Brandon ett distansförhållande i hela sju år. Under den tiden flög de över Atlanten till varandra cirka femton gånger. Under den tiden hade de inte diskuterat så mycket om hur de skulle göra med flytt.
Under de sju åren har paret hunnit med att bo ett år i respektive land. Elisabet har jobbat i Kanada i ett år, och Brandon pluggade i Jönköping i ett år. Men det blev Kanada till sist. Elisabet förklarar varför det blev Kanada och inte Sverige. Det var först då möjligheten dök upp att de skulle kunna köpa en nybyggd lägenhet på 22:e våningen i centrala Toronto och dessutom låg lägenheten vid vattnet. Då tyckte de att det skulle vara en rolig upplevelse. De köpte lägenheten hösten 2006 och det tog två år innan byggnaden blev klar. Under denna tid fixade Elisabet ett uppehållstillstånd för att få bo i Kanada. Allt skulle alltså vara klart år 2008 och flyttet skulle ske då. Men då fick Elisabet reda på att hon blivit antagen till IHM Business School i Stockholm. Utbildningen var på två år och då bestämde hon sig att läsa denna utbildning. Så flytten till Kanada fick förskjutas med två år.

Januari 2010 kunde Elisabet äntligen flytta till Kanada. Andra anledningar var också att pojkvännen Brandon hade fått fast anställning direkt efter sin utbildning. Alltså hade paret boende, utbildning, tillstånd och jobb. Då föll det sig naturligt att de skulle flytta till Toronto. Elisabet berättar om för- och nackdelarna med att bo i Kanada. Till exempel är det jättedyrt med dagiskostnader.
– Vi betalar cirka 1900 CAD (ca 13 435 kr) varje månad för våra två söner, säger hon.
Hon menar att välfärden i Sverige är så överlägsen så att det knappt är jämförbart. Men Kanada har sina fördelar, om man jämför med USA. Till exempel behöver man inte betala ett öre för sina läkarbesök och akutvård. Man får också mycket förmåner genom jobbet, berättar hon. Förmånerna är fler i Kanada än vad det är i Sverige. Elisabet har inte haft några problem att träffa nya vänner. Hon menar att hon haft ”tur”.
– Brandon har typ alltid varit ensam kille i sin klass under grundskolan och gymnasiet och så har han några fina tjejkompisar som successivt blivit mina vänner också, berättar hon.

Elisabet kunde engelska och amerikanskt teckenspråk innan hon träffade Brandon.
– Det underlättade mycket, absolut! säger hon.
Hon får frågan om hon rekommenderar andra att flytta utomlands om de träffar kärleken utanför Sverige?
– Jag rekommenderar alltid! Nej, men det beror mycket på vilket land det är, hur mycket stöd du kan få av partnern och omgivningen. Vi lever bara en gång, varför inte ett liv med nya möjligheter på andra sidan av jorden? Man kan alltid åka hem om det inte känns eller går bra, säger hon.

Läs mer om två andra par

Svenskt-österikiskt par: Nik Reimer och Julia Kankkonen

Svenskt-danskt par: Ebru Bilen Basaran och Deniz Basaran

 

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2015-02-14