2016-05-25

Elevaktion på Birgittaskolan

||

Elever på Birgittaskolan i Örebro genomför i dag en aktion. De protesterar mot att skolan kanske kan komma att dela lokaler med en hörande skola i framtiden.
  Rektor Roger Holmström säger till SVT Nyhetstecken att det bara är på ett tidigt idéstadium.

Drygt 30-40 elever och vuxna dövaktivister deltar i aktionen enligt källa till DT. Anledningen till att de protesterar är att Birgittaskolans hyresvärd, Örebro kommun, har visat intresse för att eventuellt bygga en kommunal skola för hörande på området där Birgitta- och Åsbackaskolan nu ligger.

Eleverna tror inte på idén. De menar att det inte kommer att fungera eftersom talet förmodligen kommer att dominera då hörande är fler till antalet än döva och teckenspråksmiljön riskerar att utarmas. De kräver också att skolans personal går en kurs i dövstudier för att få ökad dövkompetens och förståelse för döva elevers protest mot den eventuella sammanslagningen.
– Jag tycker att det är hemskt att skolledningen ens diskuterar det här. De borde veta bättre än så och borde fatta att hörande och döva inte funkar tillsammans. Då borde de titta på en annan lösning än den här, säger en elev i en skriftlig kommentar till DT.

De elever och vuxna aktivister som deltar i aktionen kräver att Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM) regionchef för mellersta regionen, Ronnie Pettersson, kommer till skolan och att han och skolans rektor Roger Holmström ska ha möte med dem. Målet är att SPSM ska avbryta dialogen med Örebro kommun om eventuell sammanslagning.
Roger Holmström säger till SVT Nyhetstecken att det finns inga beslut tagna alls och att det bara är på ett tidigt idéstadium. Om det blir aktuellt så måste den eventuella sammanslagningen utredas ordentligt först.

DTW Elevaktion på Birgittaskolan2

Elever och vuxna aktivister i skolkorridoren. FOTO: EVELINA SVENSDOTTER

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

 

Uppdaterad: 2021-06-29

Publicerad: 2016-05-25