2020-03-05

Efter kritik: två presskonferenser om coronaviruset teckenspråkstolkas

||

Tidigare var inga direktsända presskonferenser om coronaviruset teckenspråkstolkade. Ansvariga myndigheter gjorde inte heller några informationsinsatser om coronautbrottet på svenskt teckenspråk. De fick kritik för det, bland annat av Sveriges Dövas Riksförbund. I dag kom ett oväntat besked: två presskonferenser ska teckenspråkstolkas. Socialminister Lena Hallengren (S) håller i den ena. Till DT säger hennes pressekreterare att socialministern har tagit till sig av kritiken och därför begärt att dagens pressträff ska teckenspråkstolkas. 

Det nya coronaviruset, covid-19, fortsätter att spridas i delar av världen. Nu finns 60 bekräftade fall i Sverige. I sociala medier har döva svenskar visat frustation för att ansvariga myndigheter inte har teckenspråkstolkat direktsända presskonferenser eller gjort extra informationsinsatser på svenskt teckenspråk om coronautbrottet. Vidare har SVT inte heller tolkat direktsända extrasändningar trots att de har anställda teckenspråkstolkar som ska kunna rycka in med kort varsel vid stora nyhetshändelser.

SDR skickade ett öppet brev till SVT, regeringen och ansvariga myndigheter i tisdags.

I dag kommer två direktsända presskonferenser om coronaviruset att teckenspråkstolkas. Den första äger rum klockan 13.00 och hålls av socialminister Lena Hallengren (S).

Hur kommer det sig att ni väljer att teckenspråkstolka dagens presskonferens?
– Efter måndagens pressträff var det många som hörde av sig till Lena Hallengren i sociala medier och påpekade samma sak som Sveriges Dövas Riksförbund. Socialministern håller helt med och har tagit till sig av kritiken – och därför begärt att dagens pressträff teckenspråkstolkas. Regeringen ska även se över sina rutiner i övrigt vad gäller teckenspråkstolk vid andra pressträffar, säger Jasmina Sofić, pressekreterare hos Lena Hallengren.

Den andra presskonferensen börjar klockan 13.55. Då kommer Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen att informera om coronaläget. SVT teckenspråkstolkar den.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-03-01

Publicerad: 2020-03-05