2018-11-20

Dövfilmfestival för nittonde gången

VIDEO: SCANBOX ENTERTAINMENT

Dövfilmfestival i Stockholm är en filmfestival som arrangeras av Stockholms Dövas Förening. Den 23–24 november kommer alla möjliga filmer som rör döva, teckenspråk och dövkultur att visas. DT:s Jonna Delvert har intervjuat festivalansvariga Ylva Björklund och Gunilla Wågström Lundqvist.

I år arrangeras Dövfilmfestival för 19:e gången i Stockholm. På den stora vita duken kommer den populära amerikanska långfilmen Wonderstruck och åtta andra kortfilmer, långfilmer och dokumentärer att visas.

Ylva Björklund och Gunilla Wågström Lundqvist ansvarar för Dövfilmfestival sedan 19 år tillbaka. Det innebär att det är de själva som letar fram både svenska och utländska filmer och dokumentärer. Egna filmbidrag från publiken tas också emot.

– Syftet med Dövfilmfestival är att vi vill lyfta fram filmindustrin för döva. På filmfestivalen får vi en chans att spegla oss själva i filmerna och känna igen oss själva i dem och finna en unik samhörighet tillsammans med publiken, säger Ylva Björklund.

Gunilla Wågström Lundqvist betonar att filmerna alltid visas med svenska undertexter. Döva ska kunna känna sig delaktiga till hundra procent under filmfestivalen.

Något som både Ylva Björklund och Gunilla Wågström Lundqvist märkt med tiden är att många av filmerna handlar om romans mellan hörande och döva. Det förekommer även ofta filmer som produceras av hörande i vilka hörande skådespelare spelar döva, något som kan leda till hetsiga diskussioner med publiken.

– Vissa personer kan ifrågasätta vårt filmval. Men vi tycker ändå att det är viktigt att lyfta fram alla möjliga filmer som rör döva så producenterna får en chans att utvecklas efter publikens kritik, säger Gunilla Wågström Lundqvist och ler.

Under fredagen då Wonderstruck visas kommer Gabriella Della Morte Pålstam, känd från Utbildningsradion, att vara moderator.

Nästa år arrangeras Dövfilmfestival för tjugonde gången. Därför planeras ett stort jubileum där speciella gäster bjuds in. Festivalansvariga säger att det då utlovas många spännande saker. Läs mer om årets Dövfilmfestival här.

JONNA DELVERT
redaktionen@dovastidning.se

 

Uppdaterad: 2024-01-29

Publicerad: 2018-11-20