2012-01-20
Döva drabbade av bedragare på Facebook
Ekobrottsroteln i Uppsala utreder en rad bedrägerier på Facebook.
Polisen utreder ett tiotal ärenden just nu i härvan med bedrägerier på Facebook. Bland de drabbade finns både döva och hörselskadade. Det finns även ett mörkertal, tror polisen.
– Vi har anledning att tro att det är fler personer som drabbats men som ännu inte har gjort någon polisanmälan, säger Lisa Sannervik, presstalesman på Uppsalapolisen.
Om bedragaren är ensam eller om de är fler vet man inte ännu. Men samma rutiner dyker upp – falska profiler på Facebook skickar meddelanden till folk där de blir kontaktade av en kvinna. Kvinnan berättar att den som tar emot meddelandet är en av flera lyckliga vinnare i ett lotteri. Hon ber om kontaktinformation och efter att personen skickat diverse privat info kommer hon tillbaka och begär pengar för t ex. frakt, tull, poliseskort osv. Och det tar inte slut, enligt polisen.
När lotterivinnaren börjar ifrågasätta avgifterna eller inte har pengar kvar att skicka hotar kvinnan eller en fejkad manlig polis med ”arrestering”.
Folk från hela landet drabbade
Hur stora belopp rör det sig om?
– I de här fallen, som vi känner till, har bedragaren kommit över en stor summa. De som har lurats att betala har betalat in summor mellan 3 000 och uppåt, till 100 000 kr.
Är de drabbade endast från Uppsalatrakten?
– Nej, de som drabbats bor i olika delar av landet. Anledningen till att Uppsalapolisen utreder ärendet är att det konto som i några fall har använts, av målsägande, att sätta in pengarna på går till en adress i Uppsala län.
De tror att bedragaren inte är svensk, utan bor i utlandet och att pengarna förs ut ur landet, på grund av att det är en mycket dålig svenska på de meddelanden de skickar på Facebook.
– Förmodligen är texten översatt på något översättningsprogram på internet, vilket kan vara ett tecken på att bedragaren inte kan svenska.
Polisen vet inte om bedrägerierna är pågående mer än att de utreder de ärenden som kommit in. Men de misstänker att fler har drabbats men inte gjort någon polisanmälan. Polisen varnar för bedragare på internet och uppmanar till att aldrig betala för avgifter för osannolika vinster. Man ska även vara försiktig med att acceptera vänförfrågningar på Facebook från personer som du inte känner.
Bedrägeriet kan ge upp till två års fängelse. Ses det som grovt bedrägeri är straffpåföljden som lägst ett halvår upp till sex år.
– Just nu är brottsrubiceringen bedrägeri, bekräftar Lisa Sannervik vid Uppsalapolisen.
Vet du något, eller är drabbad?
Kontakta oss på redaktionen@dovastidning.se
Dela artikeln via e-post.