2015-01-28

Döv tolk blev återigen en snackis

||

Sågs inte som en riktig teckenspråkstolk.

Den värsta snöstormen “Juno” väntades nå den norra amerikanska östkusten i början av den här veckan. Bill De Blasio, borgmästare för New York City, ordnade därför flera presskonferenser för att varna allmänheten. Då hade han en döv teckenspråkstolk bredvid sig. Många i sociala medier ansåg att han stal showen från borgmästaren. Det var inte första gången tolken i fråga blev en nätsnackis. 

Media och meterologer varnade för att den värsta snöstormen “Juno” var på väg till den norra amerikanska östkusten.
På grund av den stundande väderkatastrofen ville New York Citys borgmästare Bill De Blasio varsko allmänheten. Han arrangerade flera presskonferenser i måndags och tisdags. Den döva teckenspråkstolken, Jonathan Lamberton, tolkade hans tal. Tolken hade en hörande teckenspråkstolk mittemot sig som agerade relätolk.

Medier i både USA och andra länder, även Sverige, rapporterade att han “stal showen” återigen och att många på Facebook och Twitter hade synpunkter på hans tolkning. Det var inte första gången det hände. I höstas hade Bill De Blasio en presskonferens med anledning av ebolautbrottet. Jonathan Lamberton tolkade också den. Många trodde inte att han var en riktig teckenspråkstolk för de tyckte att det såg ut som om han och relätolken pratade med varandra fast de jobbade. Det berättade Jonathan Lamberton, som är certifierad teckenspråkstolk, i den här intervjun.

Apropå döva teckenspråkstolkar anser Jonathan Lamberton att sådana tolkar har en stor fördel. Tolkar som enbart arbetar med talade språk översätter från det språk som är deras andraspråk till det språk som är deras förstaspråk. Men för de flesta hörande teckenspråkstolkar är det tvärtom. De översätter från förstaspråk till andraspråk. Det är enligt Jonathan Lamberton här döva teckenspråkstolkar kan göra stor nytta för teckenspråket är deras förstaspråk.

Tillbaka till snöstormen “Juno”. Den uteblev. Istället föll endast uppemot en decimeter snö.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2015-01-28