2014-06-19

Döv ridtjej som figur i Bamse

MONTAGE: Tomas Lagergren||

Vinnande bidraget i figurtävlingen i tidningen Bamse: döva ridtjejen Martina Vildkatt.

23-åriga Mimmi och My Arvidsson från Söderala vann i tidningen Bamses figurtävling. I Bamse nr 9 som finns ute nu finns den vinnande serien med. Den bygger på deras figur Martina Vildkatt, som är en döv ridtjej.

– Idén till Martina kom vi på för ganska länge sen i och med att vi känner två systrar vid namn Marta och Stina som är döva, berättar Mimmi och My Arvidsson. Vi har aldrig sett någon Bamseserie ta upp döva eller teckenspråk tidigare, så vi tyckte att det skulle vara lärorikt och intressant att få lära känna en karaktär som Martina. Och eftersom Marta och Stina är jätteduktiga på att rida och älskar hästar så tyckte vi att Martina också skulle få ha det intresset.

Bamseredaktionen fastnade för deras figur och historien skrevs av författarna Joakim Gunnarsson och Jens Hansegård.
I nu aktuella Bamse nr 9 publiceras serien som handlar om när Martina Vildkatt är på besök hos sin moster. Martina som är döv är en duktig ryttare och rider en tur i skogen. Där hittar hon en kvarlämnad ryggsäck. Hon tar med den för att ta reda på vem den tillhör. Då plötsligt upptäcker hon att någon jagar henne … Det är Bamses dotter Nalle-Maja som vill ha tillbaka sin ryggsäck och inte förstår varför inte Martina stannar när hon ropar.

I tidningen finns även en faktasida om teckenspråk som bland annat innehåller handalfabetet, ett par tecken som är bra att kunna och länkar till var man kan lära sig mer om teckenspråk.
Bamseredaktionen fick hjälp av Sveriges Dövas Riksförbund med genomläsning och feedback innan publiceringen.
– Det är roligt att ännu fler nu får kunskap om det fantastiska teckenspråket och ges möjligheten att lära sig teckenspråk. Vi är mycket glada att vinnarna i läsartävlingen bidrog med sin idé och att tidningen Bamse har lyft fram döva och teckenspråk, vilket sällan förekommer i barnlitteratur, säger Hanna Sejlitz, förbundsordförande på Sveriges Dövas Riksförbund.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-06-19