2024-08-05

DigiDöv ger kunskap och stöd i det digitala

Susanne Andersson och Magnus Nordström hjälper äldre navigera på nätet.

DigiDöv är SDR:s projekt som syftar till att motverka digitalt utanförskap hos äldre. Projektet pågår mellan mars 2022 och februari 2025, och under hösten har de en turné på gång. DT har fått en pratstund med Magnus Nordström, projektledare, och Susanne Andersson, projektmedarbetare.

Vad går projektet ut på?
– Digidöv är riktat till äldre döva och syftar till att förebygga utanförskapet i den digitala världen, berättar Susanne Andersson. Till exempel erbjuder många myndigheter digitala tjänster idag.
– Under pandemin såg vi att många äldre stötte på hinder när de skulle använda tjänster som Zoom, som ju användes flitigt då, säger Magnus Nordström. Det blev tydligt att det behövdes stöd. Syftet med projektet är erbjuda kunskap och stöd för att komma igång med det digitala.

Vad erbjuder DigiDöv idag?
– Nu har vi börjat med workshops, berättar Magnus. Förut erbjöd vi en IT-support, men vi märkte att det inte fungerade så bra. Ofta blev det så att vi hjälpte till med att lösa de problem som vi blev kontaktade kring, men den äldre lärde sig inte att lösa problemet själv. Dessutom var syftet också att notera och identifiera vilka som behöver hjälp. Nu har vi hittat andra vägar istället.
– IT-supporten är inbakad i workshopen nu i form av en frågestund, tillägger Susanne.
– Nu satsar vi på workshops och kurser, säger Magnus. Våra workshops har ofta ett fokusområde och blir som en social mötesplats, och genom dem hoppas vi locka fler till våra kurser där man får chansen att fördjupa sig mer.
– Den som inte har egen mobil eller surfplatta har möjligheten att låna det av oss, berättar Susanne. Den som har egen mobil eller surfplatta får lära sig hur man gör på dem.

Vilka utmaningar finns för äldre i det digitala landskapet?
– De digitala teknikerna utvecklas så snabbt efter pandemin att man inte alltid hänger med och kanske känner att man måste kunna allt, berättar Susanne. Så behöver man inte känna utan man kan prioritera det som är viktigast, till exempel sms och e-post.
– Det kan finnas många olika utmaningar, säger Magnus. Det kan till exempel handla om att installera en ny app, om man inte vet hur man gör blir man ofta beroende av någon annan som kan installera och konfigurera den. Detta kan vara bra att kunna själv. De som försöker själva fastnar ofta i steget där man skapar konto och e-post skickas för att verifiera personen. Har man inte rätt kunskaper kan man också råka installera skadliga appar utan att veta om det.
– Man kan också råka ut för bedrägerier i SMS och e-post, fortsätter Magnus. Det kan vara svårt att veta vad man ska kolla efter, till exempel hur man kollar avsändarens e-postadress eller vilket telefonnummer de använt i SMS:et. Sedan är det sunt förnuft som gäller och känna till att seriösa företag och myndigheter aldrig tar kontakt med en via telefon eller SMS för att man ska lämna ut sina personliga uppgifter.
– Det kan också vara bra att veta hur man konfigurerar tvåfaktorautentisering där det är möjligt, tillägger Magnus. Det betyder att det krävs två steg för att kunna logga in. Många vet inte hur man gör för att aktivera detta. Ofta är det lite krångligt att aktivera detta. Samtidigt är det viktigt att få igång det för säkerheten blir mycket bättre, och man minskar risken för att bli hackad.

Men om man tycker att det känns lite läskigt att lära sig allt om det digitala?
– Jag uppmanar alla äldre att komma på våra workshops och kurser, säger Magnus. Vi behöver också flera guider så den som är intresserad och duktig på det digitala får gärna kontakta mig. Vi finns för att hjälpa till.
– Vi har mer på gång, berättar Susanne. Håll gärna utkik efter mer information och turnédatum på hemsidan digidov.sdr.org

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2024-08-05

Publicerad: 2024-08-05