2021-01-13

Detta har hänt på sistone

Chattfunktion för 1177 är på gång.FOTO: 1177

Nu är DT-redaktionen tillbaka efter julledigheten. Här gör vi en kortare sammanfattning av vad som hänt på sistone.


Chattfunktion för 1177 på gång
I dag går det endast att nå 1177 via telefon. Att chatta går inte. Några regioner har dock egna vårdchattar utanför 1177. Hörselskadades Riksförbund (HRF) har riktat hård kritik mot regionernas bristande tillgänglighet. Hörselskadade ska kunna chatta med 1177, menar förbundet. Nu har företaget Inera, som sköter den tekniska 1177-plattformen, meddelat att en chattfunktion är på gång. Målet är att den ska finnas på plats under hösten 2021, skriver HRF. Sedan är det upp till regionerna att börja använda verktyget.


Nu textas alla lokala nyhetssändningar i SVT Play
SVT meddelade i mitten av december ifjol att alla lokala nyhetssändningar nu textas automatiskt i SVT Play och på svt.se.


FSDB:s personal har kommit tillbaka
Nu jobbar Förbundet Sveriges Dövblindas (FSDB) personal som vanligt. De var permitterade fram till den 31 december förra året, rapporterar SVT Nyhetstecken.
FSDB ska ha kongress i år. Ordförande Amanda Lindberg har meddelat att hon inte vill fortsätta som ordförande efter nästa kongress, skriver förbundet på sin webbplats.


Riksgymnasiet i Örebro får mer pengar
Den politiska majoriteten i Örebro har beslutat att ge mer pengar till riksgymnasiet för döva och hörselskadade. ”Det här är en verksamhet som har haft det tufft på sista tiden och nu fördelar vi om i de statsbidrag vi får”, säger Marlene Jörhag (KD), ordförande i programnämnd Barn och utbildning till SVT Örebro.


Krister Schönström antagen som docent
Den 2 december 2020 antogs Krister Schönström som docent. Han är verksam vid institutionen för lingvistik på Stockholms universitet. Hans forskning rör frågor om dövas svenskinlärning, teckenspråk som andraspråk och dövas och hörselskadades flerspråkighet.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-03-01

Publicerad: 2021-01-13